Vědci se v koronaviru mýlili. Situace je horší, než předpokládali

Domácí 30. června 2021 | 08:17 — Ilona Cílková
Vědci se na počátku epidemie mýlili. Domnívali se, že koronavirus nebude příliš mutovat, neboť koronaviry mutují dvakrát méně než chřipkové viry a čtyřikrát méně než HIV. Koronavirus ale překvapuje a připomíná, že s mutacemi zdaleka nekončí.
Další 3 fotografie v galerii
Koronavirus s mutacemi zdaleka nekončí / Depositphotos

Příznivý trend vývoje epidemie koronaviru z uplynulých týdnů se v Evropě zastavil. Nově zaznamenaných případů nemoci covid-19 začíná v řadě zemí, včetně Česka, znovu přibývat. Na vině je mutace delta, která v současné chvíli ohrožuje svět díky tomu, že je 2,5krát více nakažlivá než původní virus.

Situace se začíná komplikovat i v Česku. Klesající trend denních přírůstků nově nakažených se zastavil a v Praze roste incidenční číslo. Podle virologa Libora Grubhoffera je to důvod ke znepokojení: „Nikoliv podléhat panice, ale uvědomit si, že situace se může velmi snadno zvrtnout. Je to v samé podstatě pandemií," uvedl přední český virolog pro Český rozhlas. Vláda a státní správa podle něj spoustu věcí zanedbala a výsledkem je, že je na tom Česko v celkové bilanci a ve zvládání pandemie špatně. Klíčové je nyní situaci sledovat, nepolevovat v testování a soustředit se na případy zvláštních průběhů onemocnění zejména u mladých lidí.

Nejpozději počátkem června jsme prý také měli být připraveni na rozsáhlejší sekvenování mutací viru. „100 až 200 pozitivních případů, které se uvádějí, je jen špička ledovce. Na našem území je nepochybně minimálně pětkrát více zastoupena varianta delta," upozorňuje na výskyt nebezpečné mutace koronaviru, která byla poprvé určena v Indii.

Virus se mutacemi snaží unikat protilátkám a varianta delta je mnohem nakažlivější. Zkušenosti ze zahraničí ovšem ukazují, že byť vakcína před onemocněním nechrání stoprocentně, tak téměř ve všech případech brání těžkému průběhu. Podle Grubhoffera by proto nemělo znovu dojít k zahlcení nemocnic. „Je nějakých 10 až 15 procent lidí, kteří onemocnění i po očkování. To je příroda a podstata imunitního systému, který ne vždy funguje stoprocentně. Ani nemůže. Ale tyto případy mají zpravidla mnohem lehčí průběh," uklidňuje virolog.

Odborníci stále doufají, že pečlivé sledování výskytu nových variant a přednostní trasování jimi nakažených osob, může bránit nástupu další vlny epidemie. Laboratoře potvrdily v Česku dosud 120 případů koronaviru varianty delta. Vyskytly se v Praze, Libereckém, Ústeckém, Moravskoslezském a Královéhradeckém kraji a na Vysočině. Objevil se také první případ varianty lambda, která je dominantní v Peru. Vyplývá to ze zprávy Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění Státního zdravotního ústavu (NRL). Celkem bylo sekvenováno 4717 vzorků.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v úterý uvedl, že varianta delta je nakažlivější než předchozí varianty viru a její reprodukční číslo je podle něj osm. To znamená, že od jednoho pozitivně testovaného se nakazí průměrně osm dalších lidí. U britské mutace, která v ČR převládla na začátku letošního roku, se reprodukční číslo zvýšilo o 0,4 až 0,7 bodů proti původnímu koronaviru. Varování WHO. Přichází nová světová pandemie.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Chtěli byste vědět, jaká zima nás letos čeká? Sledujte...

5 chyb při výběru AKU nářadí, kterým se musíte vyhnout

Jak vytvořit dokonalou zahradní oázu: Tipy a triky

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Zavřít reklamu