Tornádo odstartuje nový trend Čechů

Domácí 29. června 2021 | 12:48 — Ilona Cílková
Moravské tornádo z minulého týdne bylo mimořádné nejen svou razancí, ale také škodami, jež napáchalo. Nebývalý rozsah škod moravského tornáda bude pro tuzemské pojišťovny jistě zatěžkávací zkouškou, ovšem dlouhodobě jim naopak může pomoci k vyšším ziskům.
Další 2 fotografie v galerii
Nebývalý rozsah škod moravského tornáda bude pro tuzemské pojišťovny zatěžkávací zkouškou / Depositphotos

V tuto chvíli se celkové škody, které na Břeclavsku a Hodonínsku způsobilo, odhadují na 15 miliard korun. A ještě porostou. Jedná se o kompletní škody, tedy jak na majetku kraje a obcí, tak na majetku lidí. Odhadem by celkové škody mohly činit zhruba 20 miliard.

Pojištěná škoda ale bude nižší. Například povodně v roce 2002 způsobily celkové škody za 73 miliard. Pojištěná škoda ale tehdy činila jen zhruba polovinu, totiž 36,7 miliardy. Od té doby propojištěnost (podíl pojistného na HDP) v oblasti neživotního pojištění v Česku mírně klesla, z 2,3 procenta HDP v roce 2002 na rovná 2 procenta HDP v roce 2019, jak vyplývá z údajů České asociace pojišťoven. V zásadě ale lze říct, že je srovnatelná.

„V případě pojištění nemovitosti přitom nemusí být problémem pouze případná nedostatečná propojištěnost, ale také to, že řada pojištění je neaktualizovaných. Vztahují se tedy ke starší, nižší ceně nemovitosti. Jak známo, v posledních letech zaznamenaly ceny nemovitostí napříč ČR dramatický nárůst. Četná pojištění tento stav nemusí reflektovat," upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přední tuzemské pojišťovny zatím vyčíslují pojištěnou škodu, kterou zanechalo řádění tornáda, na stovky milionů korun až jednotky miliard. Pojištěná škoda by tedy neměla výrazněji přesáhnout úroveň 10 miliard korun. Pokud by se pohybovala v blízkosti této úrovně, bude moravské tornádo z hlediska pojišťoven třetí nejnákladnější živelní pojistnou událostí od vzniku samostatné ČR v roce 1993.

Moravské tornádo by tak v tomto smutném žebříčku zaostalo za povodněmi v Čechách v roce 2002 a na Moravě v roce 1997. Pojištěná škoda v případě těchto událostí činila 36,7 miliardy korun, resp. 10 miliard korun. Kvůli inflačnímu vývoji, který nastal v období od roku 2002, respektive 1997, ale platí, že dnes by byla suma vyšší. Částka 36,7 miliardy korun z roku 2002 v dnešních cenách odpovídá zhruba 54 miliardám. Částka deseti miliard z roku 1997 dnes odpovídá 18 miliardám korun.

Nebývalý rozsah škod moravského tornáda bude pro tuzemské pojišťovny jistě zatěžkávací zkouškou, ovšem dlouhodobě jim naopak může pomoci k vyšším ziskům, míní Kovanda. Cynicky řečeno  těžko si lze představit lepší "reklamu" na pojištění, než je právě jak zcela nečekaná, tak tragická a destruktivní událost. Zatímco povodní jsou přirozeně ohroženi jen lidé žijící v nížinách, v blízkosti vodních toků a ploch, tornádo může udeřit kdekoli. V lese, na venkově i v husté městské zástavbě, v rovině, v dolině i na horách. Začíná utahování šroubů. Češi se musí připravit na to, na co už dávno nebyli zvyklí

Zdroj: Lukáš Kovanda.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu