Zase jsme to zvorali. Za pár týdnů máme v Česku velký problém, varují vědci

Domácí 25. června 2021 | 07:24 — Ilona Cílková
Británie se potýká s novou vlnou případů nemoci covid-19. Počet nakažených tam za poslední čtyři týdny vzrostl pětkrát, ačkoliv země patří k nejproočkovanějším. Příčinou je varianta B.1.617.2, označovaná nově jako delta a původně jako indická. Nová varianta koronaviru přináší podle místních statistik až dvakrát vyšší riziko hospitalizací.
Další 3 fotografie v galerii
Delta varianta je nebezpečnější, než se předpokládalo, varují vědci / Depositphotos

Británie není jediná země, která se s variantou delta potýká. Dominuje už také v řadě asijských států nebo Rusku. Stejný trend je se zpožděním několika týdnů vidět i ve Spojených státech. Ve většině evropských zemí je nová varianta na vzestupu, ale dosud není dominantní.

České laboratoře deltu poprvé odhalily v květnu, jinak ale v tuzemských vzorcích stále převažovala alfa. Data za červen dosud nebyla veřejně k dispozici. Prorektor Univerzity Karlovy Jan Konvalinka souhlasí s odborníky, kteří kritizují možnost přicestovat do Česka s jednou očkovací dávkou bez testování i nedostatečné zachytávání případů na hranicích a na letištích.

„Zvorali jsme to. Zanedbali jsme to. To, že existuje delta mutace, víme mnoho měsíců. Odborníci ze Státního zdravotního ústavu a dalších institucí upozorňují na nutnost hlídat letiště, hraniční přechody a kontrolovat konkrétně lidi přicházející z rizikových zemí. My to děláme velmi nedokonale, nebo vůbec ne. To je další ze série selhání," řekl v rozhovoru pro Český rozhlas.

Konvalinka připouští, že šance vyhnout se této mutaci neexistovala, ale šlo o čas. „Potřebovali jsme čas, aby se sem tato mutace dostala co nejpozději, abychom stačili naočkovat co nejvíce lidí," vysvětlil s tím, že delta mutaci jsme tak do Česka dostali dříve, než bychom bývali museli.

Státní zdravotní ústav potvrdil v Česku už téměř stovku případů delta mutace. Někteří odborníci mluví o jejím komunitním šíření. Konvalinka je přesvědčen, že delta mutace také v Česku převáží ostatní varianty viru. „A totéž si myslí kolegové v Německu. To už se dnes stalo v Británii, děje se to ve Spojených státech a myslím, že z odborníků virologů nikdo nepochybuje o tom, že se to stane. A má to logické důvody, protože je nejméně dvakrát infekčnější než britská, která je mnohem více infekční než původní. Prostě je to Darwinova evoluce, ta infekčnější mutace nakonec vytlačí tu méně infekční. Tipnul bych si, že to bude za pár týdnů," uvedl Konvalinka.

Delta se na jaře nad ostatními variantami prosadila stejným způsobem jako v zimě alfa, tehdy označovaná podle místa objevení jako britská. Tentokrát je rozdíl podstatný. Podle článku The Economist vycházejícího z britských dat je delta 2,5× nakažlivější než původní varianta, která se na začátku pandemie rozšířila v Číně. Britská varianta alfa byla 1,5× nakažlivější. U nové varianty navíc panuje nejistota, zda není číslo ještě výrazně vyšší. Od předchozích variant se zato delta liší příznaky nemoci. Místo ztráty čichu lékaři zmiňují jako typický příznak například rýmu. Klid před bouří. Experti odhalili, co nás čeká na podzim

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu