Smutný rekord České republiky

Domácí 15. června 2021 | 07:15 — Ilona Cílková
Vlna koronaviru bohužel zvýšila nejen počet nemocných a hospitalizovaných, ale také počet zesnulých, jenž zemřeli v souvislosti s koronavirovým onemocněním. Česko má za sebou nejsmrtelnější měsíce v třicetileté historii.
Další 3 fotografie v galerii
Letošní březen byl nejsmrtelnějším měsícem v takřka třicetileté historii samostatné České republiky / Depositphotos

V České republice se stále umírá více, než je běžné. Statistiky zemřelých však klesají a i díky očkování se do průměrných čísel vrátila úmrtí seniorů. Nejsmrtelnějším měsícem v historii České republiky počítané od jejího vzniku v roce 1993 se stal letošní březen, kdy zemřelo 16 657 lidí. Důvodem je pochopitelně pandemie onemocnění covid-19. Před propuknutím pandemie loni v březnu představoval nejsmrtelnější měsíc historie ČR prosinec 1995, kdy si svoji krutou daň vybrala tehdejší chřipková epidemie.

Letošní první čtvrtletí tak i proto drží smutný rekord coby nejsmrtelnější kvartál historie ČR. Zemřelo během něj 46 437 lidí. Před koronavirovou pandemií drželo smutný rekord poslední čtvrtletí roku 1995, kdy zemřelo 33 091 lidí.

Letošní první čtvrtletí je bohužel rekordní také v počtu zemřelých na 1000 obyvatel. Tento přepočet činí 17,6. Před loňským propuknutím pandemie byl nejsmrtelnějším čtvrtletím poslední kvartál 1995, kdy zemřelo 12,7 osoby na 1000 obyvatel.

Tato čísla jsou tragickým potvrzením toho, že Česká republika z epidemiologického hlediska nezvládla podzimní a zimní vlnu pandemie covid-19. Z mezinárodního hlediska patří k zemím, jež loni za druhou polovinu roku a letos za první čtvrtletí vykazují poměrně vysokou úroveň nadprůměrné úmrtnosti, uvádí hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. 

V dubnu 2021 zemřelo podle předběžných údajů Českého statistického úřadu 11,5 tisíce obyvatel, tedy o 27 % více, než je pětiletý průměr z let 2015–2019. „Jedenáct a půl tisíce zemřelých však představovalo vůbec nejnižší měsíční úhrn od října 2020, kdy v Česku naplno propukla podzimní vlna epidemie onemocnění covid-19," upozornila Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky.

Na klesající hodnoty nadúmrtnosti upozorňovala v rozhovoru pro Seznam Zprávy demografka a členka odborné skupiny MeSES Dagmar Dzúrová. Podle profesorky je pokles způsobený několika faktory, přičemž konkrétní poměr zásluh je těžké určit. Na poklesu počtu případů se podle Dzúrové podílela protiepidemická opatření, narůstající počet osob imunních vlivem vakcinace a prodělaného onemocnění i letní období. Velkou roli však ve zpomalení nadúmrtí hrálo očkování. „Hrubým odhadem lze usuzovat, že ve věkové skupině 85 let a více se po zavedení vakcinace, tedy v prvních 16. týdnech roku 2021, snížil počet úmrtí téměř o pět tisíc," míní Dzúrová. Pro první očkované v lednu další překvapení. Čeká se na jednu důležitou věc.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu