Vláda dovládne v demisi. Opozici jde jen o mediální divadlo, tvrdí politik

Domácí 20. května 2021 | 09:06 — Ilona Cílková
Opozice v čele s koalicí Spolu plánuje vyvolat hlasování o nedůvěře vládě Andreje Babiše. „Tato vláda nemá důvěru občanů. Proto je potřeba na to ukázat a pojmenovat to,“ vysvětluje kroky opozice poslankyně a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.
Další 3 fotografie v galerii
Opozice se chystá vyslovit nedůvěru vládě / Depositphotos

Proč se opozice k tomuto kroku rozhodla, přestože do voleb zbývá pár měsíců? „Podívejme se na kauzy představitelů této vlády. Vždyť každá jediná by ještě před deseti lety toho daného člověka stála téměř okamžitě jeho post," uvádí Pekarová Adamová a vyjmenovává jednotlivé kauzy posledních měsíců, které považuje za důvod, proč by vláda měla skončit.

„Vyvádění studií, za které je dobře zaplaceno, jako v případě Petra Arenbergera. Pochybnosti ohledně toho, jaký vlastní majetek. Stejně tak Jan Hamáček není schopen vysvětlit svou cestu do Moskvy. Opakovaně lhal, myslel si, že – s prominutím – udělá z národa blbce. Tohle je něco nebývalého. A jediné, proč končili ministři Babišovy vlády, bylo, že opsali část diplomky. A tom mluvím jenom o kauzách z posledních dvou měsíců. To je věc, kterou nemůžeme nechat bez reakce a přecházet ji mlčením, jak by si vláda přála."

Podle předsedy sněmovny Radka Vondráčka by ale hlasování o nedůvěře vládě mělo být promyšlené a mělo by být jasné, co bude potom. Ten snahu opozice považuje za pouhé gesto. „Nedůvěru těch, kteří o tom mluví, nemá vláda od začátku. Tady se nemění vůbec nic. Ale v době, kdy máme vyhlášené volby, a snad nás nikdo nechce tlačit do prázdninových předčasných voleb, tak to postrádá smysl," uvedl Vondáček pro Český rozhlas. 

Opozici podle něj jde o to, aby získala mediální prostor, který pět měsíců před parlamentními volbami obsazují převážně členové vlády, které se prý daří provádět pozitivní kroky, například pokud jde o probíhající očkování. „Jestliže bude nedůvěra vyslovena, tato vláda s pravděpodobností hraničící s jistotou dovládne v demisi a nic zásadního se nezmění," uvádí Vondráček s odkazem na stanoviska expertů a především prezidenta Miloše Zemana. Prezident přitom už několikrát veřejně deklaroval, že i v případě, že premiér Babiš ztratí důvěru sněmovny, nechá jeho kabinet dovládnout do řádných voleb. Ty jsou naplánovány na 8. a 9. října tohoto roku. Fiala by byl lepší premiér než Bartoš, ale mám obavy, že lidé nepůjdou k volbám, říká expremiér.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Faceliftovaný TUCSON se širokou nabídkou motorizací přijel již i na český trh

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu