Nelze vyloučit, že virus unikl z laboratoře, mají podezření vědci

Domácí 14. května 2021 | 15:30 — Ilona Cílková
Tvrzení, že virus unikl s Wuchanského virologického institutu, je do jisté míry považováno za konspirační teorii. Vědci ze špičkových světových univerzit ale naznačují, že tuto hypotézu nelze vyloučit, dokud nebude k dispozici více důkazů.
Další 3 fotografie v galerii
Vir SARS-Co-V byl poprvé zaznamenán v prosinci 2019 v čínském Wu-chanu / Pixabay Gerd Altmann

Objasnění původu koronaviru SARS-CoV-2 je pro svět velmi důležitý, neboť může pomoci předejít dalšímu šíření nebezpečného viru ze zvířat na lidi. Lepší porozumění jeho evoluční cesty by také mohlo posloužit při vývoji nových léků a vakcín.

Vědci z řady špičkových univerzit nyní napsali otevřený dopis, v němž uvádějí, že teorie, že COVID-19 unikl z wuchanské laboratoře zůstává reálná, a volají po dalším studiu a vyšetřování původu viru. Informoval o tom web Daily Mail. 

Dopis publikoval v uznávaném časopise Science mikrobiolog David Relman ze Stanfordské univerzity a virolog Jesse Bloom z Washingtonské univerzity. Jejich text podepsalo 18 prominentních biologů z dalších známých univerzit.

V dopise vědci vytýkají Světové zdravotnické organizaci (WHO) a Číně, že jejich nedávno zveřejněná studie zkoumající původ covidu není dostatečně vyvážená. Vadí jim, že se výzkumné týmy zabývaly více teorií přirozeného přenosu ze zvířat než tou o úniku z laboratoře. WHO dospěla k závěru, že laboratorní původ je "extrémně nepravděpodobný". 

Podle vědců nelze únik koronaviru z wuchanské laboratoře vyloučit. Řádné vyšetřování by mělo být transparentní, objektivní a založené na datech, píší v otevřeném dopise vědci z univerzit Stanford, Cambridge, Harvard, Yale či Massachusettského technologického institutu (MIT). Kritizují WHO za odmítání této teorie a volají po dalším vyšetřování.

„Informace, data a vzorky pro první část studie byly shromážděny a sumarizovány čínskou polovinou týmu. Zbytek týmu vypracoval analýzu," píší vědci s poukazem na možný konflikt zájmů Číny. Poznamenávají také, že pouze čtyři z 313 stran zprávy a jejich příloh se zabývaly možností úniku z laboratoře. „Řádné vyšetřování by mělo být transparentní, objektivní, založené na datech a zahrnující širokou expertizu, podléhat nezávislému dohledu a zodpovědně řízené, aby byl minimalizován střet zájmů," požadují podepsaní vědci.

Vedoucí vědkyně pro nově objevené choroby z Wuchanského virologického institutu Š'Čeng-liová označila dopis za neakceptovatelný. „Kdo může poskytnout důkaz, který neexistuje? Je opravdu smutné číst tento dopis psaný osmnácti prominentními vědci," uvedla ve své reakci. 

Mezinárodní tým expertů WHO strávil v Číně několik týdnů na přelomu ledna a února a společně s čínskými kolegy ve Wu-chanu shromažďoval důkazy o možném původu koronaviru. Mezinárodní tým zkoumal čtyři hypotézy o původu koronaviru a seřadil je na stupnici podle pravděpodobnosti. Jako pravděpodobná až velmi pravděpodobná je podle dokumentu teorie, že virus byl přenesen na člověka přes dalšího živočicha. Přímý přenos z netopýra na člověka vyhodnotili odborníci jako pravděpodobný. Možný, ale nikoliv pravděpodobný je pak podle expertů scénář, že se virus do Číny dostal s dodávkou mražených potravin. Předpoklady se potvrdily. Původ koronaviru je stále jasnější.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu