Někdo v Hamáčkově kauze nemluví pravdu. Záleží, komu lidé uvěří, říká politik

Domácí 05. května 2021 | 08:38 — Ilona Cílková
Jan Hamáček rezolutně odmítl spekulace o své cestě do Moskvy. Ministr vnitra měl podle zjištění SeznamZpráv Kremlu nabídnout, že zahladí důkazy o účasti ruských agentů na výbuchu ve Vrběticích. Výměnou za milion dávek vakcíny Sputnik V a za uskutečnění summitu ruského a amerického prezidenta v Praze.
Další 1 fotografie v galerii
Jan Hamáček rezolutně odmítl spekulace o své cestě do Moskvy / Foto: ČSSD

O vypuknutí kauzy Vrbětice všichni mlží, včetně bezpečnostních služeb a politiků, shodují se komentátoři. Podle bývalého šéfa diplomacie Cyrila Svobody se pravděpodobně nikdy nedozvíme, kdo mluví pravdu. „Do toho tu jsou ještě zpravodajské služby, ale ty nepotvrdí nic," uvedl pro CNN Prima News. Podle exministra zahraničí má nynější bod kauzy předvolební nádech, ale ještě nelze určit, komu vůbec prospěje. „To uvidíme, až se po volbách sečtou hlasy," míní Svoboda.

Rusko je s Českem již po několik týdnů na nože kvůli odhalení českých tajných služeb, že za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014 stáli ruští agenti. Země si vzájemně vypověděly diplomaty, ale to podle Svobody rozhodně není to hlavní, co se odehraje. „Rusové jsou uražení. Dotklo se jich to a ještě neodpověděli. Odpoví někde, kde to čekáme málo," uvedl Svoboda. Ruskou odvetu určitě pocítíme a tudíž bychom měli žádat o podporu spojenců.

V reakci na zveřejnění textu o údajných Hamáčkových záměrech cesty do Moskvy uspořádali poslanci schůzi, na kterou byli přizváni i šéfové českých bezpečnostních složek.  Z vyjádření některých politiků je patrné, že jednání skončilo fiaskem a nic se pořádně nevysvětlilo. Podle politologa Lukáše Jelínka je důležité nejdříve zjistit všechny informace. „Jak mám vědět, kdo lže? Snažím se být kritický k oběma stranám. Čeští politici si chtějí hrát na Jamese Bondy, ale nemají v tom zkušenost," řekl o zrušené Hamáčkově cestě do Ruska Jelínek v pořadu CNN Prima News. Sám čekal, že pokud jsou informace o provázání Vrbětic a Sputniku pravdivé, hlavní aktéři ve Sněmovně vystoupí.

Komentátor Holec tvrdí, že od oznámení možného zapojení ruských agentů do výbuchu muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014 prakticky všichni zúčastnění mlží. „Bezpečnostní služby určitě vstupují do politiky a je pravděpodobné, že vypouštějí informace vybraným novinářům," prohlásil s tím, že z kauzy se stává předvolební boj. Podle něj je špatné dělat bez důkazů předčasné závěry a požadovat konec vicepremiéra Jana Hamáčka jen na základě článku, podle něhož měl letět do Moskvy, aby zahladil důkazy o účasti Rusů ve Vrběticích výměnou za vakcínu Sputnik V. Podivná Hamáčkova cesta do Moskvy získává nové obrysy.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu