Řidiči budou muset sáhnout hlouběji do peněženky. Benzín skokově zdraží

Domácí 30. dubna 2021 | 05:48 — Ilona Cílková
Benzin v Česku v uplynulém týdnu mírně zdražil, cena nafty pak stagnovala. Americká banka Goldman Sachs však předpovídá skokový nárůst cen ropy. Benzín by tak mohl zdražit až o další dvě koruny na litr.
Další 2 fotografie v galerii
Benzín zdraží o další dvě koruny na litr / Pixabay Bernd Schray

Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 31,51 koruny, před týdnem byl o tři haléře levnější. Průměrná cena nafty zůstala na 29,53 koruny za litr. Podle údajů společnosti CCS, která ceny sleduje, je benzin o 5,35 koruny na litru dražší než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 3,18 Kč na litru méně. V příštím týdnu pohonné hmoty mírně zdraží, zejména pak benzín, a to v rozsahu do deseti haléřů na litr. Ropa Brent totiž zdražuje, blíží se úrovni 68 dolarů za barel, a je tak blízko svého maxima ze celé období od první poloviny roku 2019.

Koruna vůči dolaru postupně zpevňuje, což zdražování pohonných hmot utlumí, neboť efekt silnější koruny přibrzdí růst korunové ceny barelu ropy.

„Aktuální zdražení benzínu při cenové stagnaci nafty nastává proto, že s koncem zimní sezóny v jarních měsících tradičně ochlazuje poptávka po topné naftě. Tento vliv bude přítomný i v dalších sedmi dnech. Celkově letos nafta zdražuje méně výrazně než benzín kvůli snížení spotřební daně právě z ní," upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Cena ropy Brent stoupá, jelikož opadává obava z dramatického poklesu poptávky po ropě zapříčiněné řáděním indické mutace koronaviru. Banka Goldman Sachs navíc prognózuje bezprecedentní nárůst globální poptávky po ropě během následujících šesti měsíců, a to o 5,2 miliony barelů denně. Důvodem nárůstu má být post-pandemické zotavování při stále omezované nabídce ropy na světových trzích. Výsledkem bude citelné zdražení ropy Brent na 80 dolarů za barel.

Benzín v ČR by takovém případě zdražil zhruba o další dvě koruny na litr, na 33,50. Nafta by se pak prodávala za cenu kolem 31,30 koruny za litr. Pohonné hmoty budou v nadcházejících sedmi dnech mírně zdražovat i v dalších evropských zemích. Aktuálně je benzín levnější než v ČR tradičně v Bulharsku, Rumunsku a v Polsku, ale také v Maďarsku, a dokonce ve Slovinsku. Cenově srovnatelný je v Rakousku. Na Slovensku, v Chorvatsku či v Německu nebo v Itálii je dražší. Nafta vyjde řidiče levněji v Rumunsku a v Bulharsku. V Polsku a v Rakousku stojí přibližně stejně. Na Slovensku, ve Slovinsku, v Chorvatsku, v Německu či Itálii je pak dražší. Pandemie v příštím roce dopadne výrazně i na starobní důchodce.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu