Koronavirus má ďábelskou kombinaci, proto je tak velmi nebezpečný, říká vědec

Domácí 13. března 2021 | 09:29 — Ilona Cílková
Koronavirus už s námi pravděpodobně zůstane. Měl by ale slábnout a za pár let se stane jen nepříjemnou sezonní infekcí. Alespoň tak vypadá optimistická předpověď expertů a vědců.
Další 3 fotografie v galerii
Proč je koronavirus tak nepříjemný a rafinovaný? / Depositphotos

Aktuální epidemická situace není dobrá. V České republice bylo za pátek zaznamenáno 14 920 nových případů koronaviru. To je téměř o 2000 více než za pátek minulý týden. Současně je to o 3700 více než bylo pozitivně otestováno ve čtvrtek. Počet nově odhalených případů koronaviru se stále drží na vysokých číslech a stejné je to u hospitalizovaných pacientů. Lidé už jsou z omezujících opatření, která platí už měsíce, unavení. Kdy už to všechno skončí?

V principu se dá epidemie zastavit pouze získáním kolektivní imunity a proočkováním obyvatel. To se bavíme o zhruba 70 procentech populace. K tomu by mohlo dojít v pozdních letních či podzimních měsících. Podle biochemika Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd České republiky Jana Konvalinky je predikce jen velmi obtížná. Co se stane třeba na podzim, nechce příliš věštit, ale odhaduje, že do pozdního léta kolektivní imunity dosáhneme.

„V tuhle chvíli dostává ten virus každý den možná 30 nebo 50 tisíc lidí, současně asi 30 či 40 tisíc lidí denně očkujeme, čili za dva tři měsíce bychom měli být na sedmdesátiprocentní promořenosti. Už teď podle většinových odhadů tou chorobou prošlo u nás kolem čtyř milionů lidí," uvedl Konvalinka v rozhovoru pro Českou televizi.

Největší nebezpečí je podle něj šíření variant viru, které by byly necitlivé vůči protilátkám vyvolaným buď chorobou, nebo očkováním. Je ale stále šance, že se tak nestane. „Pokud k tomuto nebezpečí nedojde, tak bych řekl, že na podzim budeme mít zase nějakou menší vlnku, ale už budou mnohem méně umírat lidé, protože ohrožená část populace bude naočkovaná a mladší lidé infekci prožijí bez větších problémů," uvedl Konvalinka.

Podle vědce se nám koronavirus pravděpodobně nepodaří eradikovat a zůstane tady s námi. „Pokud bude očkování opravdu účinné, jako zatím je, tak by se to teoreticky mohlo podařit. Já ale nevěřím tomu, že se to podaří úplně," uvedl s tím, že virus bude pravděpodobně slábnout a za pár let se stane jen nepříjemnou sezonní infekcí.

Upozornil též na zákeřnost koronaviru. Virus je podle něj velmi chytrý, protože má molekuly, které potlačují imunitní odpověď organismu. Imunitní odpověď po očkování může být a bývá účinnější než po prodělání nemoci. Podle Konvalinky není jasné, jak dlouho trvá imunita po prodělání nemoci. Minimálně by to mělo být 90 dní, velmi pravděpodobně je to ale déle.

Proč je koronavirus tak nepříjemný a rafinovaný? Protože je velmi infekční, ale zároveň ho přenášejí bezpříznakoví pacienti. Současně je jeho smrtnost dost velká na to, aby zablokovala zdravotnické systémy a zabíjela statisíce lidí, zároveň je příliš nízká na to, aby lidi opravdu vyděsila. To je podle Konvalinky ta velmi nešťastná kombinace, která způsobuje velkou nebezpečnost toho viru. Hrůza bez konce. Nebezpečný hybrid vzbuzuje obavy vědců po celém světě.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu