Denně se u nás nakazí až 50 tisíc lidí. Jde o velmi drahé promořování, varuje biochemik

Domácí 12. března 2021 | 09:29 — Ilona Cílková
Již více než rok se Česká republika potýká s epidemií koronaviru. Za tu dobu zemřelo podle statistik téměř 23 tisíc lidí. Podle biochemika Jana Konvalinky už jsme sice na vrcholu, ale budeme na něm ještě dlouho. A to se všemi důsledky pro nemocnice a počty zemřelých.
Další 3 fotografie v galerii
Lidé budou stále umírat, protože je necháme nakazit / Depositphotos

Od minulého týdne začaly počty nově nakažených mezitýdenně klesat. Pozitivní trend by ovšem mohlo zvrátit to, co se v posledních měsících už dvakrát stalo. Tedy že vláda opět pod tlakem různých lobbistických skupin a netrpělivých občanů přikročí k rozvolňování. „Když to uděláme příliš brzy, tak to zase vyletí nahoru, protože kolektivní imunitu stále zjevně nemáme," upozorňuje Jan Konvalinka. 

Podle ministerstva zdravotnictví by mohlo dojít k většímu rozvolnění, až když počet hospitalizovaných klesne pod tři tisíce. Klíčovým kritériem musí být pokles počtu lidí na jednotkách intenzivní péče. Podle Konvalinky je toto uvažování nesprávné. „Takto uvažovat je velká chyba. Vrací nás k nikdy nepřiznané, ale bohužel provozované myšlence promořování, kdy sledujeme kapacity nemocnic a JIP. To je hrozně špatná strategie," varuje Konvalinka v rozhovoru pro Český rozhlas.

„Pokud budeme sledovat jen kapacity nemocnic, tak se dostaneme do situace, kterou brilantně popsal můj kolega Štěpán Jurajda, že čím víc máme lékařů, tím víc máme mrtvých. Budeme tak dlouho spoléhat na naše relativně vysoké kapacity nemocnic, že budou lidé stále umírat, protože je necháme nakazit. To je těžká chyba," zdůrazňuje.

Prorektor Univerzity Karlovy upozorňuje na fakt, že se bohužel promořujeme. „Poslední věc, ze které vůbec nemám radost je, že se opravdu promořujeme. V současnosti máme asi 4,5 milionu lidí, kteří tou chorobou prošli a mají nějaký druh ochrany. Platíme za to ale nejméně 30 tisíci oběťmi," uvádí Konvalinka. Každý den se podle něj nově nakazí okolo 50 tisíc lidí. 

Opět jdeme cestou polovičatých řešení jen proto, že vláda nemá odvahu. A to Česko stojí životy lidí a spoustu peněz. Podle dat Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) jsme v počtu nakažených za posledních 14 dní nejhorší ze zemí Evropské unie. Oproti Německu vykazujeme jedenáctkrát horší čísla. Hrůza bez konce. Nebezpečný hybrid vzbuzuje obavy vědců po celém světě.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu