Na rozvolnění můžeme zapomenout. Experti naznačili, co nás teď čeká

Domácí 05. března 2021 | 08:47 — Ilona Cílková
Nárůst počtu lidí infikovaných covidem v Česku neustupuje. Výrazné zhoršení vývoje v prvních březnových dnech není podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška překvapením. Směřování ke 20 tisícům nakažených denně bylo podle jeho modelů nevyhnutelné.
Další 3 fotografie v galerii
Možná netestujeme lidi v populaci, ale jen nemocné, míní expert / Depositphotos

Zlom by podle něj mohl nastat nejdříve 10. března. Výrazné zlepšení čeká ale až koncem měsíce. K významnějšímu a trvalejšímu poklesu začne docházet nejdříve až v druhé polovině března a pak začátkem dubna.

Biochemika Jana Konvalinku čísla spíše překvapila. „Překvapuje mě, že to není ještě horší," uvedl vědec. Podle něj jsou dvě vysvětlení. „Jedno je, že jsme na limitu a už netestujeme lidi v populaci, ale jen nemocné. Druhé, a naznačuje to i pokles reprodukčního čísla, je, že se blížíme k vrcholu epidemie, nebo možná na něm jsme," uvedl biochemik pro Český rozhlas. To by pak znamenalo, že se současná situace už nebude dramaticky zhoršovat.

Čísla by nyní mohla jít pomalu dolů. „V tuto chvíli máme určité důvody k optimismu, že to, co zažíváme, je taková ta nejtemnější hodina těsně před úsvitem. A že možná za týden, čtrnáct dní, už začneme vidět světlo na konci tunelu," doufá Konvalinka. Za jak dlouho by v Česku mohly být podmínky k částečnému rozvolnění situace, nedokáže přesně odhadnout. Věří ale, že by to mohlo být za pět nebo šest týdnů. 

Co se bude dít po třech týdnech lockdownu, není zatím jasné ani premiérovi. Andrej Babiš během čtvrtečních interpelací ve Sněmovně prohlásil, že nechce slibovat rozvolnění. Podle něj záleží na tom, jak lidé omezí kontakty a jak se bude situace vyvíjet. Babiš zopakoval, že epidemiologická situace je velmi špatná a nemůže slibovat, že se bude po třech týdnech rozvolňovat. „Nechci se vyjadřovat k predikci epidemiologické situace. Nejsem schopen odpovědět. Záleží na tom, jak se situace vyvine," uvedl premiér.

Podle Babiše se potřebujeme vrátit k normálu. Na to, abychom se vrátili k normálu, musíme snížit počet nakažených a lidí v nemocnicích. „Vím, že by všichni chtěli vědět, co bude. Jsou nějaké scénáře, ale bude to záležet na tom, jak se omezí mobilita a jak lidé sníží kontakty," doplnil a zdůraznil, že lidé si zřejmě uvědomili vážnost situace. Opatření k omezení pohybu podle něj dodržují. 

Opoziční politici tento týden varovali, že lockdown podle nich po třech týdnech neskončí. Vláda by to měla podle nich otevřeně přiznat. Vláda dělá fatální chyby. Experti naznačili, co nám teď reálně hrozí.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu