Lidé enormní tlak dlouho nevydrží. Dojde k anarchii, varuje expert

Domácí 02. března 2021 | 11:05 — Ilona Cílková
Epidemická situace v České republice se dostává do kritického bodu. S covidem-19 leží v nemocnicích přes 7 000 lidí a nakažených stále přibývá. Stávající opatření, která mají platit tři týdny, nebudou podle odborníků stačit. Na brzké rozvolnění bychom měli rovnou zapomenout.
Další 3 fotografie v galerii
Na brzké rozvolnění bychom měli rovnou zapomenout / Depositphotos

„Musíme se dostat pod tisíc případů nakažených denně, to za tři týdny nedáme. Lidem by se mělo říct, že se musíme semknout a když to vydržíme, tak už nás nečekají takové hrozby jako v minulém období," myslí si epidemiolog Rostislav Maďar. Podle něj jsou jen dvě cesty. Buď budeme mít méně přísná opatření, která budou trvat delší dobu a přinesou více mrtvých, nebo bude tvrdý lockdown, ale zvládneme to rychleji.

Na to, že lidé nejsou dlouhodobě schopni opatření dodržovat, poukazuje člen Rady vlády pro zdravotní rizika Petr Smejkal. Podle něj občané vydrží maximálně do Velikonoc. Pak dojde k anarchii. „Bez masivního testování a trasování si nemůžeme myslet, že to dopadne dobře. Lidé už to dlouho nevydrží, maximálně do Velikonoc. Pokud budeme masivně testovat a vše pojede v přísném lockdownu, pak se teprve bude moci mluvit o rozvolňování. Pokud budeme i nadále dělat kompromisy, tak se za slibovanou dobu nedostaneme tam, kam máme," varoval Smejkal v pořadu televize CNN Prima News. Podle něj pak už bude důvěra lidí na nule a dojde k anarchii.

Odborníci se stále snaží najít chyby, které Česko rok od prvního případu COVID-19 stále opakuje. Podle Smejkala se například pozdě odhalily mutace. „Pořád jsme řešili aby nás to moc nestálo, ale nakonec nás to stojí daleko víc. V jednu chvíli ministerstvo věřilo velmi dobré skupině odborníků, jenže jsme ji po nějakém úspěchu opustili. Pořád hledáme českou cestu, jak to udělat po svém, a to se nám vůbec nevyplatí".

V tuto chvíli se již podle expertů nehraje o odvrácení zdravotní katastrofy, to jsme v uplynulých měsících promeškali. Škody na lidských životech, ekonomice a společnosti jsou již nyní nedozírné. Teď se hraje o to, jak ještě dlouho si budeme trvání této katastrofy sami prodlužovat. 

Za rok v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo 20 469 lidí, jen za únor bylo obětí téměř 3 800, což je třetí nejhorší měsíc po listopadu a lednu. S nákazou se nyní potýká 148 960 lidí, což je nejvíc za celou dobu epidemie, která byla v Česku potvrzena poprvé přesně před rokem. Nechci strašit, ale jedné mutace se velmi obávám, říká vědec.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu