Mimořádný zájem o kompenzační bonus. Finanční správa je zavalena žádostmi o jeho vyplacení

Domácí 15. února 2021 | 10:14 — Ilona Cílková
Zvýšení kompenzačního bonusu na dvojnásobek, tedy na 1000 korun denně, projedná dnes vláda Andreje Babiše. Navýšení by mělo platit zpětně, a to od letošního 1. února. Zároveň by kompenzační bonus již neměl být navázaný na nouzový stav.
Další 2 fotografie v galerii
O kompenzační bonus je obrovský zájem / Depositphotos

Ačkoli o návrh vláda jedná teprve dnes, žadatelé již v minulém týdnu zavalili úřady finanční správy s dotazy a žádostmi o navýšení. Finanční správa tak apeluje, aby se na ni žadatelé zatím s požadavkem o dovyplacení neobraceli.

Z veřejných rozpočtů šlo dosud, tj. od března 2020 do konce ledna 2021, celkem 26,3 miliardy korun na různé formy kompenzačních bonusů. Zejména pak na kompenzační OSVČ, jimž finanční správa v daném období vyplatila 20,2 miliardy. Na kompenzační bonus pro společníky malých firem odplynula 1,7 miliardy korun. Takzvaní dohodáři, tedy osoby pracující na základě dohody o pracovní činnosti nebo dohody o provedení práce, si na kompenzačním bonusu přišli na 100 milionů korun. Kompenzační bonus za podzimní bonusová období pak činí 4,3 miliardy korun. Celkově tedy veřejná kasa vyplatila na kompenzačních bonusech od března do letošního ledna právě zmíněných 26,3 miliardy korun.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy při zdvojnásobení částky kompenzačního bonusu z 500 na 1000 korun ročně, je třeba počítat s tím, že při nezměněných podmínkách jeho vyplácení by se zátěž pro veřejné rozpočty pohybovala na úrovni kolem 50 miliard korun, pokud by byl vyplácen po srovnatelné období jako loni. Při předpokladu úspěšné vakcinace obyvatelstva lze opatrně doufat, že ve druhé polovině letošního roku nebude již třeba plošnějších uzavírek ekonomiky, tedy ani vyplácení kompenzačního bonusu.

„Vzhledem k tomu, že základní kritérium pro vyplácení tisícikorunového kompenzačního bonusu (alespoň padesátiprocentní pokles tržeb) je přísnější než kritéria uplatňovaná pro výplatu dosavadních kompenzačních bonusů, je realistické očekávat, že náklady vyplácení tisícikorunového kompenzačního bonusu budou pro veřejné rozpočty činit zhruba 25 miliard korun. Budou tedy srovnatelné s těmi dosavadními. Pomoc živnostníkům, resp. osobám samostatně výdělečně činným a dalším se sice zdvojnásobuje, dosáhne na ni ale méně z nich," komentuje Kovanda. Na kolik si přijdou lidé za desetidenní karanténu. Jedna skupina obyvatel si výrazně polepší.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu