Jsme ostuda Evropy. Pokud rozvolníme, nastane do týdne kolaps nemocnic, varují experti

Domácí 13. února 2021 | 08:54 — Ilona Cílková
Nouzový stav skončí v neděli, a pokud nebude prodloužen, budeme mít velký problém. Podle expertů by se neprodloužení opatření určitě projevilo na přeplnění nemocnic totožným způsobem, jak to nyní vypadá například v Chebu.
Další 3 fotografie v galerii
Pro Němce jsme zemí s nebezpečnými mutacemi / Das Erste

Vicepremiér Jan Hamáček označil neprodloužení nouzového stavu za "šílenství, které nedává smysl" a přirovnal ho k demobilizaci uprostřed války. Ministr zdravotnictví Jan Blatný zase uvedl, že se "střílíme do vlastní nohy".

Deník Die Welt napsal, že v Česku se infekce šíří stále rychleji a že rostoucí čísla jsou připisována britské mutaci koronaviru. „A právě v této vypjaté době může v neděli skončit nouzový stav, který platí od října. A to kvůli politickým šarvátkám," uvedl deník s tím, že díky nouzovému stavu má vláda mimořádné pravomoci zavádět důležitá omezení, jejichž platnost tak nyní zřejmě skončí. Německo od neděle zpřísňuje režim na hranicích s Českem. Obává se šíření nebezpečnějších koronavirových mutací, ale také nejistoty, co bude znamenat konec nouzového stavu na českém území.

Na tom, že by byla chyba rozvolňovat, se shoduje většina expertů. Podle hlavního epidemiologa IKEM Petra Smejkala by při rozvolnění velmi brzy přestal fungovat zdravotnický systém. „Očekával bych, že tak do týdne, nejpozději do čtrnácti dní, bychom při takovém rozvolnění museli nějakou zemi požádat o pomoc," řekl Smejkal na CNN Prima NEWS. 

Právě teď je situace tak vážná, že se podle Smejkala nedá dělat nic jiného, než dodržovat stávající opatření, nosit respirátory a dokonce i přistupovat k uzavírání oblastí, v nichž je vysoká šance šíření koronaviru jako se to stalo v okresech Cheb, Sokolov a Trutnov. Česko je na tom právě teď velmi špatně a jsme v mnoha ohledech nejhorší. A to v době, kdy se  u nás ještě zcela nerozjely britská či jihoafrická, které jsou nebezpečnější, než dosavadní forma koronaviru, se kterou se Česko měsíce potýkalo.

Návrat do normálního života by podle hlavního epidemiologa mohl přijít už na přelomu jara a léta. Záležet bude především na tom, jak budou vakcíny fungovat proti koronavirovým mutacím. Například vakcína společnosti AstraZeneca údajně podle posledních zpráv neúčinkuje proti jihoafrické variantě. Až se zvednou teploty, bude se infekčnějším mutacím hůř dařit. Dá se očekávat, že s jarem či s nástupem vyšších teplot se to vylepší. Je potřeba vydržet do té doby a proočkovat co nejvíce lidí. Boj s britskou mutací jsme prohráli. Hrozí nám ale mnohem větší nebezpečí, varují vědci.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu