Blatný čelí obrovskému tlaku. Malá chybička a Babiš ho hodí přes palubu

Domácí 07. února 2021 | 06:52 — Ilona Cílková
KSČM už nepodpoří prodloužení nouzového stavu. Tentokrát to komunisté zřejmě myslí vážně, neboť strana má před sjezdem, na kterém se bude měnit vedení. Vyjednávání o nouzovém stavu teď leží na ministru zdravotnictví Blatném, uvedl v pátek Andrej Babiš.
Další 3 fotografie v galerii
Ministr Blatný je v těžké situaci / Archiv A. Babiše

Nouzový stav zatím trvá do 14. února a o jeho dalším trvání bude sněmovna rozhodovat příští čtvrtek. „Vláda nebyla od října schopna připravit věci tak, aby ho nepotřebovala. Nutná opatření může řešit podle zákona o ochraně veřejného zdraví," uvedl šéf KSČM Vojtěch Filip. Tvrdí, že vláda může využívat krajské hygienické stanice, případně zapojit vojáky, hasiče a policisty na dobrovolné bázi. Sněmovnou už také prošel zákon o přednostních nákupech zdravotního materiálu do státních hmotných rezerv.

Premiér Andrej Babiš má tedy týden na to, aby se domluvil s opozicí. Politolog Jiří Pehe se domnívá, že pokud se premiérem pověřenému ministru Blatnému nepodaří vyjednat jinou podporu pro nouzový stav, může být obětován. Uvedl to pro CNN Prima News.

Na otázku, zda Babiš nehodil Blatného přes palubu Pehe uvedl: „Nevím, jestli ho už definitivně hodil přes palubu, ale zaprvé to tak vypadá a zadruhé, myslím si, že Babiš právě tím, že jmenuje do funkcí lidi, kteří nemají silnou politickou pozici v jeho hnutí, je pak může snadno obětovat, jeho to nic nestojí. Myslím si, že to je bohužel pro pana Blatného velmi těžká situace, možná bude pod tlakem, aby vyjednával a něco vyjednal. Pokud to nevyjedná, tak bude zřejmě obětován," sdělil Pehe.

Komunisté budou podle politologa nadále jednat, zda nevypoví toleranci Babišově vládě. „Já bych se domníval, že k tomu směřují, protože opravdu jsou v poměrně těžké situaci. Jednou z možností skutečně je pod nějakou záminkou vypovědět toleranční smlouvu a takříkajíc přejít do opozice, nebo alespoň do nějaké neutrální pozice. Budou to mít těžké, protože Andrej Babiš je úplně nepotřebuje, nechali ho dojít až do situace, kdy osm měsíců před volbami něco s vládou otřese a celou dobu ho drželi u moci. Když mu vypovědí podporu, myslím si, že to vcelku pohodlně dovládne bez nich," uvedl Pehe.

Pokud jde o nouzový stav, bude muset Andrej Babiš zkusit vyjednat podporu od někoho jiného. V tuto chvíli se zdá se, že některé opoziční strany uvažují o nějaké limitované podpoře, protože bez nouzového stavu by situace byla komplikovaná a mohlo dojít k dalšímu šíření epidemie.

Jak v loňském roce ukázal rozsudek pražského městského soudu, bez nouzového stavu nelze zachovat mnohá opatření proti šíření pandemie koronaviru. Pražský městský soud v dubnu zrušil opatření, která omezovala volný pohyb lidí a maloobchod, protože je vláda nepřijala podle krizového zákona. Ministerstvo proti tomu podalo kasační stížnost, o které ale dosud nebylo rozhodnuto. Tlak na odvolání Blatného zesílil. Situace je tragická a měsíce budou zbytečně umírat lidé, říká vědec.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu