Dobrá zpráva pro Česko. Stojí si stejně jako Británie či Belgie

Domácí 24. ledna 2021 | 11:54 — Ilona Cílková
Ratingová agentura Fitch Ratings opět potvrdila hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky na stupni AA-. Česko tak vykazuje stejný stupeň spolehlivosti svého zadlužení jako Belgie, Spojené království nebo jako Estonsko, což je nejméně zadlužená země EU.  
Další 2 fotografie v galerii
Česko má rating jako Británie či Belgie / Depositphotos

Česko tak v hodnocení tří světově významných ratingových agentur – vedle Fitch Ratings ještě Moody’s a Standard & Poor’s – zůstává nejlépe hodnocenou zemí ze všech států bývalého sovětského bloku. Zmíněné Estonsko totiž hůře než ČR hodnotí agentura Moody’s. Česko si svůj nynější rating od agentury Fitch Ratings udržuje od srpna 2018, kdy mu jej agentura zlepšila po více než deseti letech setrvalého hodnocení stupněm A+. 

Agentura Fitch Ratings ve svém aktuálním hodnocení zachovává nejen stávající rating, ale také výhled. To znamená, že nepředpokládá v oblasti veřejných financí vývoj, který by mohl vést ke zhoršení ratingu. Výhled udržitelnosti českých veřejných financí, a tedy i úvěrové spolehlivosti, považuje za stabilizovaný.  

Hodnocení zmíněných světově významných ratingových agentur bedlivě sledují investoři po celém světě. Zhoršení ratingu nebo i výhledu zpravidla vytváří tlak na růst úroku, za který si vláda dané země na mezinárodních trzích půjčuje. Vláda pak musí dávat více peněz právě na splátky úroků, takže ji méně zbývá na příslovečné školy, dálnice, nemocnice a železnice. 

„Zachování ratingu i výhledu ze strany agentury Fitch Ratings je tedy pro Českou republiky pozitivní zprávou, a to zvláště v této náročné době. Agentura ve svém hodnocení bere v potaz dopad daňového balíčku schváleného koncem loňského roku," uvádí ekonom Lukáš Kovanda. Očekává však, že i přes jeho schválení a dopad, který budou mít jednotlivá opatření, která obsahuje, se na horizontu prognózy úroveň veřejného zadlužení v poměru k hrubému domácímu produktu stabilizuje na úrovni 47,9 procenta. To je úroveň stále nižší než střední hodnota daného ukazatele zemí, které agentura Fitch Ratings momentálně hodnotí stejně jako ČR, tedy stupněm AA-. 

„Hodnocení agentury Fitch Ratings tak znamená, že agentura nevyhlíží rozvrat veřejných financí, před kterým někteří čeští ekonomové a politici varovali v souvislosti se schválením daňového balíčku, zejména pak s takzvaným zrušením superhrubé mzdy," míní Kovanda.

Klíčová rizika, která by mohla výhledově vést k zhoršení hodnocení, spatřuje agentura ve střednědobě nekonsolidovaném stavu veřejných financí, tedy v delším období nestřídmé rozpočtové politiky, doprovázené matným ekonomickým výkonem, a v nezvládnutých výzvách plynoucích ze stárnutí obyvatelstva a ze silné závislosti na technologicky a regulatorně rapidně se měnícím autoprůmyslu. Čeští řidiči se musí připravit na citelné zdražení. Cena benzínu roste čtyřikrát výrazněji než u nafty.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Smutná zpráva obletěla svět: Zemřel Chandler ze seriálu Přátelé. Bylo mu pouhých 54 let

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu