Návrat dětí do škol v nedohlednu. Situace se komplikuje

Domácí 24. ledna 2021 | 09:32 — Ilona Cílková
Vláda mluví o pomalém zmírňování protiepidemických opatření a návratu dětí do škol. Profesor imunologie Václav Hořejší ale nevěří, že by se situace v nejbližších týdnech zlepšila. Čísla jsou podle něj hrozivá a jen těžko se do poloviny února zlepší tak, aby návrat dětí do škol byl možný.
Další 3 fotografie v galerii
Návrat dětí do škol komlikuje britská mutace / Depositphotos

Návrat dětí zpět do školních lavic komplikuje britská mutace. „Děti, které jsou starší než osm let, a obzvláště třeba puberťáci, představují vážné nebezpečí. A kdyby se jim umožnilo, aby chodili do školy, tak by to představovalo vážný problém. Zvláště v kombinaci s britskou mutací, která je mnohem nakažlivější," uvedll imunolog Hořejší pro v CNN Prima News. Podle něj nová mutace situaci velmi zhoršuje, a proto bychom měli být velmi opatrní.

Rodiče dětí nepotěšil ani ministr zdravotnictví Blatný. Aby se mohli žáci vrátit, musí nejdříve poklesnout počet hospitalizovaných s nemocí COVID-19. „Já vám teď na to úplně neodpovím, je to předmětem jednání. Abychom toto mohli umožnit, je zásadní prokazatelný další pokles epidemie v populaci i v nemocnicích," řekl Blatný.

Návrat školáků by nastal až v momentě, kdy by celá republika oficiálně přešla do čtvrtého stupně, ve kterém se přitom podle indexu pohybujeme už řadu dní. K přechodu ale podle Blatného vyjádření dojde až tehdy, když se počet hospitalizovaných sníží na 3 000. „Dochází k poklesu hospitalizovaných zhruba o 200 za den. Jestliže bude tento trend pokračovat i do poloviny příštího týdne, dobereme se během dvou až tří týdnů počtu 3 000 a poté by ta úvaha byla reálná. Ve chvíli, kdy se pokles zpomalí, nebo začne stagnovat, o tom v žádném případě nebudeme ani uvažovat," dodal ministr.

V případě, že to situace povolí, by se mohlo uvažovat o návratu celého prvního stupně. Podle Blatného je ale nyní brzy říkat, kdy to nastane. V pondělí chce představit upravený systém PES vládě a ve středu by se mělo rozhodnout o tom, kdy kdo půjde do školy. „Nebude to dřív než to další pondělí," uvedl ministr.

Podle odborníků je nutné vydržet ještě několik měsíců současný stav s možnými drobnými úpravami a hlavně dodržovat současná opatření. Právě porušování pravidel je kámen úrazu. Stát stále toleruje demonstrace, na kterých se demonstrativně nedodržují opatření. Podle Hořejšího u nás funguje hlučná menšina, která si dělá co chce. „Obávám se, že právě politici se této skupiny příliš bojí a vyhovují jí spíše, než aby se zeptali mlčící většiny," míní. imunolog. Vstříc katastrofě. Čtvrtá vlna nám dýchá na záda, varují experti.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Smutná zpráva obletěla svět: Zemřel Chandler ze seriálu Přátelé. Bylo mu pouhých 54 let

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu