Musíme zpřísnit. Babiš navrhuje další opatření, Prymula nesouhlasí

Domácí 20. ledna 2021 | 13:39 — Ilona Cílková
Kvůli šíření koronaviru zavádí Německo a Rakousko povinnost nosit v obchodech a v hromadné dopravě respirátory FFP2. Podle expertů by mělo být stejné opatření zavedeno i v Česku.
Další 3 fotografie v galerii
Podle premiéra Andreje Babiše by se měly zpřísnit nároky na ochranu dýchacích cest / Depositphotos

Podle premiéra Andreje Babiše by se měly zpřísnit nároky na ochranu dýchacích cest. Uvažujeme o tom, že bychom v tomto následovali Rakousko a Německo řekl iDNES.cz k možnému povinnému nošení respirátorů v obchodech a v MHD premiér Andrej Babiš. Stejný názor má i ministr zdravotnictví Jan Blatný. „Povinné nošení respirátorů by z epidemického hlediska bylo velmi prospěšné. Zejména v místech se zvýšeným rizikem, jako je veřejná doprava," uvedl Blatný. Obyčejné roušky či šály podle něj nemají takový efekt jako respirátory třídy FFP2.

Podle epidemiologa a bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly je britská mutace velká komplikace, neboť urychluje šíření viru v populaci a je nutné přijmout přísnější opatření. S plošným nošením respirátorů jsme ale podle něj nepočítali. „Náklad by byl až 100 milionů denně a musíme zvážit přínos," řekl epidemiolog pro CNN Prima NEWS.

Reagoval tak na nápad premiéra Andrej Babiše, aby Češi nosili respirátory v MHD nebo v obchodech. „Pokud bychom nařídili brutální používání respirátorů všem, znamenalo by to poměrně obrovské nároky na to, aby respirátory byly nakupovány na každého obyvatele v denním režimu, a to je obrovská změna přístupu," uvedl Prymula.

O povinnosti nosit respirátor sice sám uvažoval, zatím ale neviděl žádnou analýzu toho, zda to skutečně před novou mutací pomůže. „Zatím jsem neviděl žádné vědecky podložené důvody, proč jít touto cestou, ale možnost to je. Je to cesta, jak šíření zase zpomalit, protože respirátor bude nepochybně účinnější než standardní rouška," uvedl Prymula.

Respirátory se na rozdíl od látkové ústenky nedají vyrobit svépomocí a jejich cena je poměrně vysoká. I proto je podle ministra vnitra Jana Hamáčka potřeba zajistit, aby byly respirátory v Česku dostupné v dostatečném množství i kvalitě. 

Právě kvůli vysoké ceně respirátorům Německo umožní obyvatelům i nošení chirurgických roušek. Tamní vláda tím chce zabránit tomu, aby lidé nosili roušky ušité doma, protože se obává, že nejsou schopny zabránit šíření nových mutací viru.

Běžné respirátory typu FFP2 se v českých e-shopech dají sehnat přibližně v rozmezí 30 až 40 korun za kus. V nabídce jsou také nanovláknové respirátory, ty jsou ovšem dražší. Respirátory jsou, podobně jako chirurgické roušky určené jen k jednorázovému použití, po kterém je potřeba je vyhodit. Doba nošení by se měla pohybovat maximálně mezi osmi až deseti hodinami. Březen bude tragický. Lidé vůbec neví, co je čeká, varuje lékař.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu