Covid se začíná rychle šířit. Klíčové číslo začalo opět růst

Domácí 19. ledna 2021 | 07:51 — Ilona Cílková
Ministr Blatný uvedl, že přítomnost britské mutace viru vykazuje v Česku až každý desátý vzorek. Klíčové číslo R opět roste. Právě reprodukční číslo ukazuje, kolik lidí průměrně nakazí jeden pozitivně testovaný.
Další 3 fotografie v galerii
V Česku se objevila britská mutace koronaviru / Deposiphotos

Státní zdravotní ústav již o víkendu uvedl, že jeho Národní referenční laboratoř pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění zpracovávala deset materiálů, které v testech PCR měly charakteristiku odpovídající takzvané britské mutaci. Referenční laboratoř je obdržela z Nemocnice na Bulovce. Takzvaná britská mutace nového typu koronaviru byla v polovině prosince zaznamenána v Anglii. Nakažlivější varianta nákazy se dosud prokázala například v Německu, na Slovensku a v Maďarsku, podezření ohlásilo Rakousko.

Opatření proti koronaviru v ČR, která se indexem řídí, nyní odpovídají nejpřísnějšímu, pátému stupni. Podle vicepremiéra Jana Hamáčka i ministra zdravotnictví Jana Blatného by to tak mělo zůstat, dokud se nezlepší situace v nemocnicích.

Přibývá totiž nakažených zdravotníků. Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky je jich nakažených proti 1. prosinci více než dvojnásobek, proti začátku ledna jich přibylo zhruba 300. Evidovaných k 17. lednu je 6 704 nakažených, více než 3 000 z nich jsou zdravotní sestry.

Počet hospitalizovaných se pohybuje stále kolem 6500. Pro zmírnění protiepidemických opatření ze současného pátého stupně PES na čtvrtý stupeň by nemělo být v nemocnicích víc než 3000 lidí. Trvale udržitelný je podle ministra Blatného počet kolem 2000 až 3000 hospitalizovaných s COVID-19. „V současné době je řada zemí, která má čísla ještě nižší, a přesto je ještě striktnější než Česká republika," uvedl ministr na tiskové konferenci.

Od dnešního dne mohou Češi nakupovat v kamenných obchodech znovu papírnické zboží, dětské oblečení a obuv. Prodej není omezen na specializované obchody, v ostatních ale musí být další prostor se zbožím, které podléhá vládnímu zákazu, ohrazen například páskou. Papírnictví, zvláště umístěná v obchodních centrech, velkou návštěvnost ani tržby neočekávají. K návratu do běžného režimu by podle nich bylo třeba obnovení provozu ostatních obchodů, ale také návrat lidí z domovů do kanceláří. Březen bude tragický. Lidé vůbec neví, co je čeká, varuje lékař.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Proč trpíme arachnofobií, co skutečně způsobuje strach z pavouků a lze se této fobie zbavit?

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu