Ceny nemovitostí v Česku nepřestávají překvapovat

Domácí 18. ledna 2021 | 09:08 — Ilona Cílková
Ceny nemovitosti v Česku stále rychle rostou. Za posledních pět let zdražily druhým nejrychlejším tempem v Evropské unii. To je dvakrát rychleji než v EU jako celku.
Další 2 fotografie v galerii
Nemovitosti v ČR zdražují pátým nejrychlejším tempem v EU / Depositphotos

V loňském třetím čtvrtletí vzrostly v porovnání s průměrem roku 2015 ceny bytů a domů v ČR o 55,4 procenta. Výrazněji v celé EU zdražovaly v daném období ceny rezidenčních realit už pouze v Maďarsku, a to o 80,1 procenta. V Evropské unii jako celku, bez zahrnutí Británie, vzrostly v letech 2015 až 2020 ceny o 27,60, tedy jen zhruba polovičním tempem v porovnání s vývojem v ČR.

Klíčovým důvodem citelně nadprůměrného růstu cen nemovitostí v ČR je omezená nabídka bydlení při pokračující silné poptávce, dané obecnou prosperitou české ekonomiky a znatelným růstem kupní síly obyvatelstva v uplynulých letech. „Nabídku omezuje zejména nedostatečná výstavba. Ta plyne z dlouhých stavebních řízení a také z toho, že stavebnictví v uplynulých letech naráželo na svá kapacitní omezení. Například na nedostatek vhodných pracovníků ze zahraničí," uvádí ekonom Lukáš Kovanda.

Ve třetím loňském čtvrtletí zdražovaly nemovitosti v ČR pátým nejrychlejším tempem v EU, meziročně o 8,4 procenta. Nemovitostní trh v ČR tak v rámci EU odolává koronavirové krizi solidně, neboť si Česko v rámci uvedeného pořadí polepšuje. Ještě v prvním loňském čtvrtletí zdražovaly nemovitosti v ČR až osmým nejvýraznějším tempem v EU a v posledním kvartále roku 2019 pak šestým nejvýraznějším tempem.

Meziroční růstová dynamika v oblasti cen realit nijak nezmírnila ani na úrovni celé EU. V EU jako celku nemovitosti v roce 2020 dokonce zdražovaly v meziročním pohledu výrazněji, tempem převyšujícím pětiprocentní úroveň, než v roce 2019, kdy jejich meziroční růst skončil pod pětiprocentní úrovní.

Lidé ve většině zemí EU tedy v nemovitostech spatřují stále vhodný způsob uložení peněz a jejich ochrany před inflačním znehodnocením. Obava z inflačního znehodnocení stoupá napříč Evropou, neboť vlády a centrální banky v rámci boje s dopady pandemické situace zesilují svoji expanzivní fiskální politiky, přičemž veřejný dluh napříč zeměmi EU poměrně citelně narůstá. Ve třetím čtvrtletí 2020 ceny nemovitostí podle Eurostatu klesaly v jediné zemi, a sice v Irsku, ovšem pouze o 0,3 procenta. Lidé v celé Evropě si totiž stále více uvědomují, že dluhy nakonec budou umazávány právě inflačně, neboť vládám prakticky ani jiná možnost nezbude, předpovídá Kovanda. Český gigant chystá plošné snižování platů. Nebude poslední, kdo se k tomu letos uchýlí.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu