Lidé mají obavy ze znehodnocení úspor. Vybírá si to svou daň

Domácí 15. ledna 2021 | 06:30 — Ilona Cílková
Nemovitosti v Česku zdražují během pandemie podobně jako před ní. Na úrovni celé Evropské unie dokonce ještě rychleji. Lidé napříč Evropou se totiž v rostoucí míře bojí inflačního znehodnocení úspor.
Další 3 fotografie v galerii
Lidé napříč Evropou se bojí inflačního znehodnocení svých úspor / Depositphotos

Ve třetím loňském čtvrtletí zdražovaly nemovitosti v ČR pátým nejrychlejším tempem v EU, meziročně o 8,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Eurostat. Rychleji nemovitosti zdražovaly už pouze v Lucembursku a v sousedních zemích Polsku, Rakousku a na Slovensku.

Nemovitostní trh v ČR tak v rámci EU odolává koronavirové krizi solidně, neboť si Česko v rámci uvedeného pořadí polepšuje. Ještě v prvním loňském čtvrtletí zdražovaly nemovitosti v ČR až osmým nejvýraznějším tempem v EU a v posledním kvartále roku 2019 pak šestým nejvýraznějším tempem.

„Nutno navíc říci, že meziroční růstová dynamika v oblasti cen realit nijak nezmírnila ani na úrovni celé EU. V EU jako celku nemovitosti v roce 2020 dokonce zdražovaly v meziročním pohledu výrazněji, tempem převyšujícím pětiprocentní úroveň, než v roce 2019, kdy jejich meziroční růst skončil pod pětiprocentní úrovní," uvádí hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Lidé ve většině zemí EU tedy v nemovitostech spatřují stále vhodný způsob uložení peněz a jejich ochrany před inflačním znehodnocením. Obava z inflačního znehodnocení stoupá napříč Evropou, neboť vlády a centrální banky v rámci boje s dopady pandemické situace zesilují svoje expanzivní fiskální, resp. monetární politiky, přičemž veřejný dluh napříč zeměmi EU poměrně citelně narůstá. Ve třetím čtvrtletí 2020 ceny nemovitostí podle Eurostatu klesaly v jediné zemi, a sice v Irsku – ovšem pouze o 0,3 procenta. Lidé v celé Evropě si totiž stále více uvědomují, že dluhy nakonec budou umazávány právě inflačně, neboť vládám prakticky ani jiná možnost nezbude. Vyplatí se věřit osvědčeným akciím, nebo spíš hledat překvapení? O tom, co nejvíce ovlivní akcie v roce 2021.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu