Co nejvíce ovlivní akcie v roce 2021

Domácí 09. ledna 2021 | 13:15 — Ilona Cílková
Vyplatí se věřit osvědčeným akciím, nebo spíš hledat překvapení? A co nejvíce ovlivní akcie v tomto roce? Podle odborníků bude mít hlavní vliv na akciové trhy a ceny aktiv vakcinace světa.
Další 3 fotografie v galerii
Hlavní vliv na akcie bude mít vakcinace světa / Depositphotos

Kdyby vám někdo na začátku roku 2020 řekl, že nás čeká pandemie viru, která celosvětově zapříčiní smrt takřka dvou milionů lidí, že se velká část ekonomik na dlouhé týdny a měsíce uzavře, že akciové trhy bleskově spadnou o desítky procent, a že na konci roku budou na rekordních hodnotách, asi byste mu nevěřili. Co nejvíce ovlivní akcie v roce 2021?

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy budou klíčovými burzovními příběhy roku 2021 "Biden v Bílém domě" a "Vakcína a očkování". Bidena nakonec do úřadu amerického prezidenta vynáší „modrá vlna“ – demokraté totiž ovládají Kongres kompletně – Sněmovnu i Senát. To je dobrá zpráva pro „zelené tituly“, tedy firmy soustředící se na vývoj environmentálně šetrných technologií, do kterých Biden nasměruje obrovský balík veřejných peněz. Modrá vlna naopak není dobrá zpráva pro technologické tituly typu Facebooku nebo Alphabetu, resp. Googlu. Jejich vzestup navíc může být po fenomenálním letošku již poněkud vyčerpán, alespoň přechodně. Ani odeznívání pandemické situace v souvislosti s postupujícím proočkováním podstatné části světové populace jim nemusí svědčit.

Naopak se vyplatí podívat na tituly, které v roce 2020 kvůli covidu krvácely, jako jsou letecké společnosti, hotelové a restaurační řetězce či provozovatelé zábavních parků. Řadu z nich lze nyní nakoupit s hezkou slevou oproti jejich dlouhodobé fundamentální hodnotě. „Letošní rok může svědčit logistickým společnostem či výrobcům chladících technologií, neboť distribuce vakcín a očkování představují globální akci kulový blesk, jež svým rozsahem nemá v historii obdoby," míní Kovanda.

Pokud oba zmíněné příběhy selžou a Biden bude naplňovat program pomaleji, než se čeká, zatímco vakcína a očkování nepovedou letos k výraznějšímu zotavení světové ekonomiky, ještě stále tu jsou tiskárny na peníze – Fed či Evropská centrální banka. Nedopustí, aby se burzy jako celek propadly, budou je dále "dofukovat" levnými penězi, uzavírá Kovanda. Raději bych se mýlil. Situace je podstatně horší, než to vypadá, říká český vědec.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Proč trpíme arachnofobií, co skutečně způsobuje strach z pavouků a lze se této fobie zbavit?

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu