Jsme v mnohem horší situaci než na podzim. Politici stále nechápou, kam se řítíme, varuje vědec

Domácí 06. ledna 2021 | 15:16 — Ilona Cílková
V České republice přibylo za úterý 17 278 nakažených. Tedy další smutný je rekord. S nákazou se v zemi potýká 126 348 osob. V nemocnicích je aktuálně hospitalizováno 7001 pacientů a z toho 1004 jich je ve vážném stavu. Jak je možné, že politici stále nešlápnou na brzdu, tak jako to vidíme téměř v celé Evropě?
Další 3 fotografie v galerii
Situace se zhoršuje v celé Evropě / Depositphotos

Evoluční biolog Jaroslav Flegr patří k těm, kteří od začátku epidemie poukazují na její nebezpečí a jako jeden z prvních správně odhadl problémy, které pramení z exponenciálního šíření koronaviru. To sice v teoretické rovině bylo všem známo, málokdo si ale dokázal představit, co to znamená ve skutečnosti. O tom jsme se nakonec na podzim přesvědčili na vlastní kůži. Teď se zdá, že se situace opět vymyká z rukou, ale na ještě vyšší úrovni.

„V říjnu jsem se domníval, že politici neví, do čeho se řítíme, že si zkrátka nedovedou představit, co znamená exponenciální šíření infekce, a proto netuší, k jaké tragédii se schyluje, pakliže okamžitě nešlápnou na brzdu. Proto jsem se snažil prostřednictvím novinářů sledujících tuto stránku i ve svých vystoupeních v mediích na záludnosti exponenciálního růstu upozorňovat a donutit tak politiky k akci. Kolapsu nemocnic jsme se v listopadu vyhnuli asi o týden," píše na sociální síti Flegr.

„Nyní jsme v podobné, jen výrazně horší situaci. Jen já si už nemyslím, že politici nevědí, do čeho se v řádu dnů řítíme. Už to zkrátka vědět musí, jen učinili rozhodnutí, že šíření epidemie a kolapsu nemocnic bránit nebudou. Patrně si spočetli, že by je nepopulární opatření stála příliš mnoho politických bodů, a že se jim z hlediska volebních výsledků vyplatí raději nechají zemřít sto tisíc lidí, podlomit zdraví velké části obyvatelstva a zničit ekonomiku na roky dopředu. Z hlediska chladného politického kalkulu je takové rozhodnutí logické – když opatření zaberou – kolaps nebude a ti zachránění vidět nebudou – voliči si budou pomatovat jen ta „zbytečná“ nepopulární opatření.

Podle Flegra nyní dojde k tomu, že reprodukční číslo viru znovu vzroste, a to v důsledku poklesu teploty. Navíc je třeba počítat s tím, že do šíření zasáhnou nové mutace koronaviru z Anglie a Jižní Afriky, které tu už zaručeně jsou a postupně získávají navrch. Bylo by proto bláhové se domnívat, že se situace bude zlepšovat. Naopak se podle Flegra bude rapidně zhoršovat a na konci bude kolaps zdravotnického systému a spontánní lockdown. Raději bych se mýlil. Situace je podstatně horší, než to vypadá, říká český vědec.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu