Historický přelom v boji proti koronaviru. Vědci zkouší nový lék

Domácí 03. ledna 2021 | 09:06 — Ilona Cílková
Lékaři už téměř rok hledají lék na nemoc covid-19. Vedle vývoje nových látek vyzkoušeli také různé starší přípravky, například antimalarika nebo experimentální preparát proti ebole. Dobrá zpráva nyní přišla z Velké Británie, kde začaly testy nového léku, který by měl v případě nákazy novým koronavirem zabránit propuknutí covidu-19.
Další 3 fotografie v galerii
V Británii začaly testy nového léku proti covidu -19 / Pixabay Gerd Altmann

Přípravek, který se začal v Británii testovat, nemá nahradit vakcínu. Je určen pro ty, kteří se dostali už do styku s nakaženými a hrozí jim, že by se infikovali. Těm už očkování nemůže pomoci, protože u toho trvá pár týdnů, než se vytvoří potřebné protilátky. Testy mají zjistit, zda by dvě monoklonální protilátky mohly okamžitě neutralizovat virus a poskytnout roční ochranu před nákazou. Lék vyrobila firma AstraZeneca. 

Podle viroložky z nemocnice UCLH Catherine Houlihanová injekce poskytne tělu protilátky a přeskočí fázi, kdy je vytváří tělo. „Víme, že tato kombinace protilátek může likvidovat virus, takže doufáme, že poskytnutí této léčby injekčně by mohlo vést k okamžité ochraně proti propuknutí covidu-19 u těch, kteří byli vystaveni viru a je už pozdě jim nabídnout vakcínu," řekla lékařka pro stanici BBC.

Přístup není zcela nový, podobný se používá v případě vztekliny, když neočkovaného člověka pokouše vzteklé zvíře nebo v případě, že by se planými neštovicemi nakazila těhotná.

Vedle vývoje nových látek lékaři vyzkoušeli také různé starší přípravky, například antimalarika nebo experimentální preparát proti ebole. Zkoušel se lék remdesivir, u kterého byl mírný efekt, ale musel se podat velice záhy, optimálně v prvních šesti dnech od začátku klinických příznaků. Navíc byl velmi drahý.

Nadějně vypadá i preparát obsahující směs monoklonálních protilátek, který blokuje vstup viru do buňky a který se zkouší ve Spojených státech. Preparát jako experimentální dostal například americký prezident Donald Trump. Je účinná u pacientů, kteří ještě nemají klinické příznaky, jsou ve výtěru pozitivní a jsou z rizikové skupiny. Ti z tohoto léku mohou profitovat, protože v počátku jsou tyto protilátky schopny zabránit průniku viru do organismu nebo snížit jeho úroveň. A tím zabránit rozvoji závažného klinického onemocnění. Raději bych se mýlil. Situace je podstatně horší, než to vypadá, říká český vědec.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu