Nejhlasitější český kritik vládních opatření si trvá na svých výrocích a omlouvat se nehodlá

Domácí 28. prosince 2020 | 18:43 — Ilona Cílková
Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler patřil k nejhlasitějším kritikům koronavirových opatření. I po zkušenostech z druhé vlny by se lékař za své výroky neomluvil. Přání redaktora veřejnoprávní instituce, aby svou kritiku odvolal, ho podle vlastních slov vyděsilo.
Další 3 fotografie v galerii
Roman Šmucler se za nic, co v souvislosti s covidem řekl do médií, omluvit nechce / Archiv R. Šmuclera

Diskuze jsou vitaminy na udržení demokracie, napsal Šmucler na svém facebookovém profilu a vyzývá vládu ať nestraší lidi víc, než je nutné. Zásadní je podle něj chránit lidi z rizikových skupin.

Za nic, co v souvislosti s covidem řekl do médií, se omluvit nechce. „Vždycky jsem se snažil předávat informace ze světa, svoje názory moc nemám. To je vůbec chyba té debaty: že je o emocích, ne o vědě. Lidé se spolu navzájem nebaví. Ta otázka je taková, že si připadám jako Jan Hus. Že mám odvolat, nebo neodvolat. Je to jako z Rudého práva,“ prohlásil Šmucelr v anketě Českého rozhlasu.

Na jaře šéf stomatologů podepsal takzvanou Výzvu jedenácti, na podzim pak petici proti opatřením, kterou iniciovala homeopatka Kateřina Lucká. „Jsme si plně vědomi vážnosti situace i zdravotních rizik, která s sebou přináší. Mnohem větší nebezpečí ohrožení celkového zdraví lidu však vidíme v drastických vládních opatřeních než v nemoci jako takové," píše se v popisku petice, kterou dosud podpořilo téměř 76 tisíc lidí. Výzvu tehdy ostře kritizoval Milan Kubek, prezident České lékařské komory. Označil ho za jeden z nejhloupějších textů v současném mediálním prostoru.

Podle Šmuclera je v tuto chvíli nejdůležitější dostat vakcínu mezi nejohroženější skupinu. Tím se můžeme dostat k tomu, že by se mohlo upustit od přísných restrikcí. Podle lékaře se očkují hlavně celebrity, což sice hezké, ale my bychom potřebovali, aby bylo proočkováno co nejrychleji alespoň 100 tisíc nejohroženějších, abychom mohli řadu služeb a obchodů pozvolna otevřít a mohli začít normálně fungovat.

Podle Šmuclera bude mít Německo do konce roku proočkováno 1,3 milionu lidí. „Já doufám, že se u nás do konce roku stihne proočkovat alespoň 100 tisíc lidí a doufám, že to budou lidé, kteří to opravdu potřebují, třeba jako můj otec. Viděl jsem, že očkování začalo, viděl jsem, že se očkovala řada známých lidí, ale my potřebujeme, aby se proočkovalo nejvíce lidí z ohrožené skupiny, což považuji za rozhodující. Ještě máme tři dny, tak věřím, že těch 100 až 150 tisíc zvládneme, to je klíčové. A když zvládneme do konce ledna třeba 500 tisíc lidí, tak se pomalu začneme vracet zpět k životu," míní Šmucler a dodává: „Mám řadu známých v Británii a všichni už mají proočkovanou babičku."

„Měl jsem možnost se jako lékař nechat přednostně očkovat a odmítl jsem to s tím, že dokud nejsou očkovaní moji zubaři, nebo těžce nemocní či můj starý otec, tak nechci žádnou přednost kvůli tomu, že jsem doktor," uvedl Šmucler pro ŽivotvČesku. Česká vláda vyhodí oknem přes miliardu korun. Antigenní testy nejsou podle vědců plošně účinné.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu