Systém jednotné jízdenky stál 250 milionů. Zákazník za cestu nakonec zaplatí více, než by chtěl

Domácí 14. prosince 2020 | 09:14 — Ilona Cílková
Na železnici začal včera platit nový jízdní řád. Hlavní novinkou je rozšíření platnosti jednotné jízdenky na téměř všechny vlakové spoje u různých dopravců. Systém stál přes 250 milionů korun, přičemž může vést k chaosu. A co je ještě horší, zákazník za cestu zaplatí ve finále více, než by chtěl.
Další 2 fotografie v galerii
Systém jednotné jízdenky nezahrnuje komerční spoje a může tak snadno vyvolat chaotické situace / Depositphotos

Na železnici začal v neděli 13. prosince platit nový jízdní řád. Hlavní novinkou je rozšíření platnosti jednotné jízdenky na téměř všechny vlakové spoje u různých dopravců. Výjimkou budou komerční linky typické například na trati Praha-Ostrava. To, že systém jednotné jízdenky zatím nepokrývá komerční spoje, představuje zásadní nedostatek celého systému za více než 250 milionů korun.

Lze si snadno představit situaci, kdy si cestující pořídí jednotnou jízdenku z místa A do místa B s přestupem, ale kvůli zpoždění mu návazný spoj ujede, přičemž jako další v řadě pojede spoj komerční.

Takový cestující si bude muset vedle jednotné jízdenky pořídit ještě lístek na komerční spoj, pokud bude chtít dorazit do místa B v alespoň trochu přijatelném čase. To, že systém jednotné jízdenky nezahrnuje komerční spoje, tedy snadno může vyvolat chaotické situace a hned v počátku svého fungování nahlodat důvěru veřejnosti v tuto novinku.

Jednotná jízdenka může být přínosná, ale v současné podobě podstatnou část cestující veřejnosti zřejmé spíše odradí. Když už totiž cestující platí dražší cenu za jednotnou jízdenku (nezahrnuje totiž slevy jednotlivých dopravců), chce si koupit maximální komfort. Tedy kromě toho, že nebude muset řešit, zda z místa A do místa B jede s modrým, žlutým, černým či jakýmkoli jiným dopravcem, by logicky neměl řešit ani to, zda si v rámci ní nebude muset zaplatit ještě další jízdenku na komerční spoj. Zdražování pohonných hmot zrychlilo. Vývoj cen na příští dny nepotěší.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu