Čísla jsou alarmující. Na maloobchod drtivě dopadá druhá vlna pandemie a další lockdown bude likvidační

Domácí 07. prosince 2020 | 11:12 — Ilona Cílková
Na maloobchod drtivě dopadla druhá vlna pandemie. Pokud se obchody a restaurace v prosinci opět zavřou, bude to pro řadu z nich likvidační. Tržby se totiž řadě z nich citelně propadaly již v říjnu, a to nejvýrazněji od května.
Další 3 fotografie v galerii
Pokud se obchody a restaurace opět zavřou, bude to likvidační / Depositphotos

Od 14. října došlo k zavření restaurací, baru či klubů, ale také posiloven nebo fitness center. Restaurace mohly využít možnosti prodeje přes výdejní okénko, ale jen do osmé hodiny večerní. Od 22. října se pak zavřely maloobchodní prodejny s výjimkou prodejen potravin, drogerií, lékáren nebo prodejen malých domácích zvířat a potřeb pro ně.
Přes celkový pokles maloobchodu, meziročně ve stálých cenách bez očištění o 0,9 procenta, došlo k poměrně výraznému navýšení útrat Čechů za potraviny.

Tyto výdaje stouply meziročně o 3,9 procenta, tedy nejvýrazněji od letošního února. Důvodem bylo předzásobování obyvatel potravinami z důvodu obav z šíření nákazy a také zmíněný fakt, že prodej jídel v restauracích byl citelně omezen. Znatelně se ovšem propadl prodej pohonných hmot u čerpacích stanic, a to jak v důsledku citelného meziročního poklesu cen benzínu i nafty, tak v důsledku zpřísňování protipandemických opatření, jež vedla k omezování dopravy do zaměstnaní a dopravy obecně.

Podobně jako na jaře se maloobchodní poptávka přesunovala z kamenných prodejen do online obchodů. Tržby e-shopů a zásilkových služeb poskočily meziročně o 31,5 procenta, tedy nejvýrazněji od května. Nejvýraznější propad od měsíců dubna či května zaznamenaly kamenné prodejny knih, kamenná papírnictví, obchody s nábytkem a elektronikou a mobily, železářství či obchody s textilem, obuví a oděvy.

Další propad maloobchodu lze podle ekonoma Lukáše Kovandy očekávat také v listopadu. Prosincová čísla vykáží díky otevření obchodů i restaurací hned zkraje měsíce zlepšení, přičemž nelze vyloučit poměrně silný kompenzující efekt, kdy lidé alespoň částečně budou dohánět nemožnost uskutečnění řady nákupů v předchozím více než měsíci. Záleží ovšem na tom, zda ještě v prosinci nedojde pod vlivem zhoršování pandemické situaci k opětovnému uzavření obchodů, ať už v čase ještě adventním nebo pak hned po vánočních svátcích. To by tržby v maloobchodě opět citelně snížilo a oslabilo zmíněný kompenzující efekt. Pro řadu maloobchodních provozoven by takový zásah mohl být likvidační, případně by je přiměl uchýlit se již výhradně k online prodeji. Připravme se na opětovné utahování šroubů.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu