Vláda chce zlomit špatnou situaci. Penězi bude motivovat lidi k testování

Domácí 05. prosince 2020 | 09:57 — Ilona Cílková
Statistiky o počtech testů a nakažených ukazují, že lidé přestali chodit na testy. Podle odborníků je jedním z hlavních důvodů to, že vláda občany nemotivuje. Současnou situaci by chtěl změnit ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček.
Další 3 fotografie v galerii
Vláda věří, že situaci definitivně zlomí intenzivnější testování / Pixabay Bokskapet

Ve čtvrtek došlo k výraznému uvolnění opatření, bohužel v době, kdy každý den přibývá kolem čtyř až pěti tisíc lidí s nově potvrzeným covidem-19. Přitom když byla v říjnu čísla podobná, vláda opatření zaváděla. Situace se liší v tom, že je nižší reprodukční číslo, které však postupně stoupá. Klesá naopak počet testů. 

Vláda věří, že situaci definitivně zlomí intenzivnější testování. V pondělí tak projedná návrh stoprocentní mzdové kompenzace pro lidi, kteří s onemocněním covid-19 zůstanou doma. V současné době jsou ti, jimž test odhalil koronavirus, doma na nemocenské se 60 procenty mzdy. 

„Chceme zajistit, aby lidé nebyli na testování škodní. V pondělí na vládě otevřeme otázku stoprocentní mzdové kompenzace pro ty, co zůstanou doma s covidem,“ řekl Havlíček Lidovým novinám. Podle něj může opatření státní kasu odhadem vyjít na stovky milionů korun měsíčně, ale záviset bude na počtu nemocných.

Ministři zároveň připouštějí, že nejde o ideální řešení, protože lidé s jinými nemocemi na tom budou stále stejně. „Tohle by byla speciální kategorie. Je to samozřejmě trochu nesystémová věc, ale s ohledem na to, že jsme ve zcela specifické době, by to mohlo lidi uklidnit. Když zůstanou s covidem doma, nebudou mít o 40 procent nižší mzdu," řekl Havlíček.

Podle něj se tato investice vyplatí, protože státu výhledově může uspořit například peníze za zdravotní péči, protože více nakažených zůstane doma. Motivaci k dobrovolnému testování chystá vláda i pro firmy. „Chceme firmy motivovat tím, že jim budeme část peněz za testy - teď nechci říkat jakou - proplácet," dodal ministr.

Podle ministra Havlíčka může vyplácení klidně platit okamžitě, je ale potřeba dohodnout se nejprve s ministerstvem práce a sociálních věcí.  Ministryně Jana Maláčová ale již dříve uvedla, že vyplácení plné mzdy lidem v izolaci podporuje. „Mechanismus by byl jednoduchý, dokázalo by se to zprocesovat a proplatit v programu Antivirus," uvedla. Vláda neříká pravdu. S antigenním testováním je to jinak, než prezentuje.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu