Rozklad koalice v přímém přenosu. Vládní nejistota a zmatek trvá

Domácí 26. listopadu 2020 | 09:36 — Monika Moorová
Čeká nás už od pondělí trochu volnější život? Podle ministra zdravotnictví Blatného by se už příští týden mohly otevřít například obchody, restaurace i kadeřnictví a vycházet bychom mohli i v noci. Ostatní členové vlády to tak ale nevidí.
Další 3 fotografie v galerii
Členové vlády Andreje Babiše se vyjadřují naprosto odlišně / Archiv A. Babiše

Vicepremiér Jan Hamáček optimismus svých kolegů nesdílí. „Nemůžeme nyní říct, že se bude rozvolňovat na sto procent. Z toho, co jsme slyšeli, jsme spíše opatrní," řekl včera po jednání štábu ministr vnitra. Podle něj se totiž situace nevyvíjí tak slibně, jak by si kabinet přál. V některých krajích dokonce dochází k mírnému navýšení skóre. Podle Hamáčka rozhodně nemáme vyhráno a on sám se bojí, aby se neopakoval letní postup, kdy se epidemie vymkla kontrole.

Ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček i ministr zdravotnictví Jan Blatný přitom již dříve avizovali, že se od pondělí Česko přesune do třetího stupně rizika. To by znamenalo otevření restaurací, maloobchodních prodejen i vnitřních sportovišť. Momentálně se Česko nachází stále ve stupni čtvrtém. Do třetího stupně pak můžeme přestoupit po sedmi dnech, kdy se denní hodnota protiepidemického systému PES bude pohybovat v rozmezí 41 až 60 bodů. To by však znamenalo vyhodnocení až v pondělí 30. listopadu.

„Uvědomujeme si, že řada lidí se cítí být těmi opatřeními diskriminována. Proto je mimořádné jednání vlády v neděli. Aby opatření mohla už od pondělí platit," řekl pro Seznam Zprávy Blatný.

Někteří podnikatelé se ale obávají toho, že jim vláda dá vědět až v neděli večer a nebudou mít čas připravit své podniky. Chaos kolem rozvolňování kritizuje i opozice. „Pokračuje rozklad vlády v přímém přenosu. Zmatky jsou naprosto neospravedlnitelné, přesně proto měl fungovat neprůstřelný systém postavený na datech. Evidentně PES takovým systémem není. Žádali jsme vládu, aby jeho chybná místa upravila a aby svou komunikaci zlepšila. Evidentně toho vláda není schopná a je to pro ministry nadlidský úkol," sdělila pro CNN Prima NEWS předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Vládní představitelé se v posledních dnech i hodinách vyslovují zcela odlišně. V nejistotě tak zůstávají především obchodníci, podnikatelé a majitelé restaurací. Podle opozice jsou vládní zmatky neomluvitelné. Nejistota pro tisíce podnikatelů však nadále zůstává. Do příštích voleb jen v koalici. ČSSD naznačila, s jakou stranou se spojit.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu