Virus je v Evropě déle, než se předpokládalo, říká český imunolog

Domácí 19. listopadu 2020 | 14:27 — Ilona Cílková
Koronavirus se po světě začal šířit mnohem dříve, než se předpokládalo. V Evropě je přibližně od konce léta 2019 a přispěly k tomu mimo jiné i armádní hry ve Wu-chanu koncem října 2019, jichž se účastnilo deset tisíc cvičenců ze sto zemí světa, odhaduje přední český imunolog a vědec Jaroslav Svoboda.
Další 3 fotografie v galerii
Struktura viru je podivná, říká legendární imunolog Svoboda / Depositphotos

K masivnímu šíření pak došlo v lednu 2020, když přijely z vánočních svátků tisíce čínských zaměstnanců severoitalských textilek. „Kdyby nás Čína a WHO o těchto věcech včas informovaly, mohlo dojít k uzavření letecké dopravy z Číny a průběh nákazy nemusel být takový, jaký dnes ­zažíváme, uvedl Svoboda v rozhovoru pro Reflex.

Podle Svobody zatím neexistuje důkaz, že je virus přírodní, nebo že byl uměle ­vytvořený v laboratořích. „Jedná se o jednovláknový RNA virus, jehož regulační část je tak komplikovaná, že zatím nikdo nenašel v přírodě podobnou strukturu, z níž by se tato část viru mohla vyvinout. Je to podivné," uvádí Svoboda. Co je podle imunologa ale jisté, je fakt, že rozšíření nemoci rozhodně nesouviselo s tržištěm ve Wu-chanu, s netopýry a luskouny, jak se ze začátku psalo. Tento fakt potvrdila i čínská strana. 

S největší pravděpodobností tedy došlo k úniku viru z laboratoře a pravdou zůstává, že obě výzkumná wuchanská pracoviště byla hned na jaře zavřena, zmizela veškerá dokumentace i lidé, kteří tam pracovali. Podle Svobody to bylo přesně ve chvíli, kdy čínské úřady přiznaly epidemii a řekly, že znají strukturu viru. 

V Evropě se v současné době objevila jiná mutace viru než na jaře. Vede sice k větší infekčnosti, ale také i k menší smrtnosti a nevyvolává tak těžká onemocnění. Jedná se tak o vývoj, který se předpokládal již na jaře. Tedy, že nový koronavirus se bude vyvíjet směrem ke čtyřem koronavirům, které tu s námi existují tisíce let a způsobují různá respirační onemocnění.

Rada legendárního imunologa zní jednoduše: „Chraňme rizikové skupiny a ostatní nechme žít, a věřme lidské imunitě". Covidové infekce není třeba se bát. Politici by podle Svobody měli podporovat všechny statečné občany, kteří nepodléhají panice, neboť drtivá většina lidí neonemocní nebo má jen mírné chřipkové příznaky. Na normální Vánoce by bylo lepší zapomenout. Experti se děsí rozvolňování a třetí vlny.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu