Největší obchodní dohoda je na světě. Pro Česko to není dobrá zpráva

Domácí 16. listopadu 2020 | 07:46 — Ilona Cílková
Skupina 15 zemí z asijsko-pacifického regionu podepsala největší dohodu o volném obchodu na světě. Dohoda označovaná jako RCEP a pokrývá více než dvě miliardy lidí a zhruba třetinu světové ekonomiky.
Další 2 fotografie v galerii
Země z asijsko-pacifického regionu podepsaly největší obchodní dohodu světa / Pixabay Gerd Altmann

Dohoda RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership) dále zintenzivní přesun těžiště globálního ekonomického dění do Asie. Z hlediska euroatlantického ekonomického prostoru tak představuje další zásadní výzvu. Dokládá rostoucí ekonomickou emancipaci Asie a de facto utváří zónu volného obchodu mezi dvěma největšími asijskými ekonomikami, Čínou a Japonskem. Dohoda RCEP má potenciál postupně zintenzivnit obchodní toky mezi signatářskými ekonomikami, a to na úkor Spojených států nebo Evropské unie. Z tohoto ohledu tedy její nynější podpis není pro Českou republiku dobrou zprávou. Jakkoli z hlediska rozvoje celosvětového hospodářství to příznivá zpráva je, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Asijsko-pacifická ekonomická oblast dohodou RCEP posiluje svoji pozici ve světě. Tato oblast přitom již dlouho není jen jakýmsi subdodavatelem Západu nebo „dílnou světa“, ale v rostoucí míře také rivalem a konkurentem euroatlantické ekonomické oblasti.

Dohoda RCEP činí tohoto konkurenta ekonomicky silnějším a také odolnějším vůči potenciálním nebo realizovaným ochranářským opatřením, například v podobě zavádění dodatečných cel, jak je v uplynulých letech uskutečňovaly zejména Spojené státy, za vlády administrativy prezidenta Trumpa. Vyjednávací síla Asie – v čele s Čínou – v globálních ekonomických otázkách se tedy zvyšuje.

Podle Kovandy z geopolitického hlediska je RCEP do určité míry úspěchem právě zejména Číny. Ta si totiž jejím prostřednictvím k sobě obchodně a ekonomicky váže nejen zmíněné Japonsko, ale i země jako Austrálie, Nový Zéland nebo Jižní Korea, které tedy všechny patří do geopolitické sféry, v níž ve větší či menší míře dominuje vliv Spojených států. Dohoda RCEP tedy do jisté míry dále nahlodává nejen ekonomický, ale zprostředkovaně také geopolitický vliv USA v celé asijsko-tichomořské oblasti, což opět nemůže být dobrou zprávu ani pro EU a ČR, jakožto vojenské spojence Spojených států, uzavírá ve svém komentáři Kovanda. Češi se bojí budoucnosti. Odrazilo se to v jejich chování.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu