Nízké reprodukční číslo ke zvládnutí epidemie nestačí. Důležité je splnit další podmínku

Domácí 13. listopadu 2020 | 09:51 — Ilona Cílková
Řada opatření se ukázala jako efektivní a pozitivně testovaných ubývá. Přesto se v tuto chvíli hraje o to, aby stav epidemie byl stabilní případně stále klesající pokud jde o nakažené. Pokud nechceme mít zkažené Vánoce, musíme vydržet alespoň do konce listopadu musíme udržet sílu opatření alespoň na současné úrovni, myslí si Roman Prymula.
Další 4 fotografie v galerii
Reprodukční číslo sice kleslo, ale ještě nenastala doba k většímu rozvolňování / Pixabay Fernando zhiminaicela

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula promluvil o tom, zda je podle něj v tuto chvíli opravdu vhodné posílat prvňáky a druháky do škol. Problém je podle něj velmi složitý a odborníky dělí na dva tábory. „Stále neexistují dostatečně validní studie, které by riziko otevřených škol dokázaly jasně kvantifikovat. Je neoddiskutovatelnou skutečnosti, že děti jsou často bezpříznakovými přenašeči a otevření škol logicky navyšuje mobilitu ve společnosti. Potřebujeme mít stávající sílu opatření minimálně ještě dva týdny," uvedl Prymula pro CNN Prima News.

Reprodukční číslo sice kleslo k 0,8., ale ještě nenastala doba k většímu rozvolňování. Podle Prymuly je třeba splnit i druhou podmínku, tedy být pod tisícem nakažených denně. To ještě zdaleka nejsme. Hranici 0,8 začínáme dosahovat, ale v populaci je podle Prymuly bohužel obrovská virová nálož.

Bývalý ministr zdravotnictví pochválil Pražany, kteří se začali chovat velmi zodpovědně. „Překvapilo mě to. Když se Praha chová lépe než jižní Morava, tak je to divné. Praha se k tomu překvapivě postavila čelem a čísla jsou tu mnohem pozitivnější v tom kladném slova smyslu," vyjádřil své překvapení Prymula.

Podle Prymuly by se nemělo průběžně rozvolňovat alespoň 14 dnů nebo dva až tři týdny, aby se současná slušně nabraná trajektorie nepokazila. „Považuji to za úplně zásadní věc, aby lidé vydrželi. Uvědomme si, že jsme pořád na devíti tisících nakažených denně. To je číslo, ze kterého jsme byli osypáni v předchozích měsících a teď bychom za něj měli být rádi? Ne, určitě není doba na nějakou euforii. Sice jsme to zastavili, ale okamžitě vše rozvolnit nelze, potřebujeme sjet dolů a pak to samozřejmě možné bude. Potřebujeme postupovat uvážlivě, abychom tady o Vánocích nemuseli sedět pod zámkem," uvedl Prymula pro CNN Prima News.

Podobný názor zastává čéf České lékařské komory Milan Kubek. Podle něj je nutné pokračovat v tvrdých opatřeních. Tedy přinejmenším. Paradoxem totiž je, že v současné době jsme na tom mnohem hůř, než jsme byli na jaře, ale opatření tomu ani zdaleka neodpovídají. Podle Kubka je nereálné, abychom v tomto stavu žili další týdny a měsíce. Nastane podle něj obrovský tlak na to, aby se opatření začala rozvolňovat, ale toho reálného cíle, který stanovil Roman Prymula, pak nedosáhneme.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu