Počty mrtvých jsou rekordní. Čísla chce vláda před občany tajit

Domácí 12. listopadu 2020 | 07:01 — Ilona Cílková
Vládní poslanci si myslí, že informování o počtu mrtvých na covid je depresivní a že by bylo lepší před těmito daty obyvatelstvo chránit. Nápad poslanců přišel ve chvíli, kdy se počty mrtvých na covid dostaly na rekordní úroveň za celou dobu pandemie.
Další 3 fotografie v galerii
Vláda nechce médiím informaci o úmrtnosti na covid hlásit každý den / Depositphotos

Pro někoho se jedná o důležité číslo, které ukazuje, jak Česko zvládá epidemii koronaviru, pro jiné  je to děsivá informace a důvod ke strachu. Poslanci řeší, zda nepřestat každý den zveřejňovat, kolik lidí zemřelo na covid-19. 

„Je opravdu nutné hlásit médiím informaci o úmrtnosti na covid každý den? Jak už bylo řečeno, profesor Válek i profesor Dušek řekli, že ta informace je nepřesná, nechci říct přímo nesmyslná, protože všichni víme, že všichni ti pacienti na covid nezemřeli,” prohlásil poslanec Rostislav Vyzula na úterním zasedání zdravotního výboru Sněmovny a jeho slova zachytil deník Blesk. 

Vyzula je názoru, že zveřejňování těchto údajů je pro občany extrémně depresivní. Jak uvádí deník Blesk, přimlouvá se za návrh, aby se čísla o úmrtích zveřejňovala v souvislostech tak, aby bylo zřejmé, zda jsou tato úmrtí "navíc", nebo jestli jsou v rámci dlouhodobých průměrů.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška u nás chybí národní komunikační strategie, jejíž součástí by bylo i nastavení pravidel, jaká čísla se mají v reálném čase zveřejňovat, jaká ne a co tato čísla vyjadřují. Dušek je názoru, že tuto pravomoc nemá a ani by ji jako zaměstnanec ÚZIS mít neměl. Kdo by měl tuto strategii stanovit však Dušek neví. Podle něj by však tato národní strategie komunikace vzniknout měla.

Podle Duška by se tato čísla mohla uvádět až v delším časovém horizontu. Šéf statistiků zmínil, že by to měla být možná Sněmovna, protože on sám prý není dost statečný na to, aby podobné rozhodnutí udělal. Navíc se domnívá, kdyby tak učinil, tak rozpoutá mediální peklo. Onemocnění COVID-19 může vést i k náhlým a neočekávaným úmrtím.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu