Češi mají s rouškami stále problém. A dělají jednu velkou chybu

Domácí 08. listopadu 2020 | 16:46 — Ilona Cílková
Češi mají s rouškami stále problém. Jedni nošení odmítají a ti, kteří ji nosí, s ní zpravidla neumí zacházet. Látkové roušky lidé pravidelně neperou, nosí je zmuchlané v kapsách a ty jednorázové zase nosí několik dní.
Další 3 fotografie v galerii
Nařízení nosit roušky platí již několik měsíců / Pixabay Marek Studzinski

Nařízení nosit roušky platí již několik měsíců, ale ne každý ale ví, jak se o ně starat. Podle aktuálního průzkumu agentury IPSOS nosí ústenky skoro 98 procent české populace. Bohužel až 15 procent dotázaných ji mění jen jednou za týden. A povinnost zakrytých dýchacích cest na veřejnosti pak vadí celé třetině Čechů.

Nemá cenu nosit roušky, o které se lidé dostatečně nestarají. Pokud opakovaně nosíme látkovou roušku, musíme ji prát a žehlit na určitý stupeň. Úplně ideální je, když budou lidé střídat jednorázové roušky. I když budeme o roušku správně pečovat, její funkčnost můžeme pokazit špatným skladováním, což se bohužel také často děje. „Rouška nošená v kapse nebo kabelce je určitě špatně, protože rukama se dotýkáme různých předmětů a pomůcek. Měli bychom tu roušku nosit v nějakém sáčku, který budeme skutečně používat jen na tyto ústenky," potvrdila nám vedoucí Oddělení hygieny a epidemiologie nemocnice Na Bulovce Hana Bláhová.

A není sama. Mnozí odborníci už několik měsíců poukazují na to, jak správně s rouškou zacházet. Podle průzkumu agentury IPSOS pro společnost Respilon si ale 40 procent lidí roušku mění jen jednou denně a 15 procent dokonce jen jednou za týden. „Ukazuje se, že se u části veřejnosti projevuje únava z dlouhodobosti omezení, respektive naše švejkovství," uvedla výkonná ředitelka firmy Respilon, která vyrábí roušky a respirátory, Jana Zimová. 

Odborníci upozorňují, že právě opakované použití roušky snižuje její účinnost a poukazují i na nebezpečí, která špatným nošením vzniká. „Často je to právě z nevědomosti, kdy se lidé respirátorů nebo roušek dotýkají rukou obličejové části, různě je při nošení upravují, nosí je během celého dne bez výměny nebo si je například sundají, aby si zakouřili, a následně tu samou ústenku nasadí znovu. Tím snižují účinnost anebo sami sebe přímo ohrožují," řekla Zimová.

Více než třetině občanů povinnost mít zakrytá ústa a nos vadí. Dvě pětiny Čechů v průzkumu agentury IPSOS uvedly, že při používání roušek a respirátorů se jim špatně dýchá, a čtvrtině se v nich špatně mluví. Pro 13 procent dotázaných je problémem to, že roušky na jedno použití představují velké množství odpadů. Jeden z deseti Čechů poukazuje i na to, že roušky nejsou vyrobeny z kvalitních nanomateriálů. Lidé jsou vystrašení a z roušky se stal státní kult.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu