Druhá vlna pandemie může řidičům připravit další překvapení

Domácí 29. října 2020 | 10:55 — Ilona Cílková
Karanténní uzavírky ve Francii a Německu sráží cenu ropy. Druhá vlna pandemie tak nakonec může českým řidičům během listopadu a prosince výrazně zlevnit jak benzín, tak naftu.
Další 3 fotografie v galerii
Čeští řidiči se koncem roku mohou dočkat i výraznějšího zlevnění pohonných hmot, / Depositphotos

Pohonné hmoty přidaly na tempu svého zdražování. V uplynulých sedmi dnech zdražil jak benzín, tak nafta. Průměrná cena benzínu Natural 95 se oproti situaci před týdnem zvýšila o šest haléřů na litr a činí 28,03 koruny za litr. Benzín je tak nejdražší od poloviny srpna. Nafta nyní stojí 27,21 haléře za litr, tedy dokonce o deset haléřů více než před týdnem. Rychlejší růst ceny nafty souvisí s nástupem topné sezóny a růstem poptávky po topné naftě.

V příštím týdnu je ovšem třeba počet jen s mírným růstem, nebo dokonce stagnací cen pohonných hmot. Cena ropy Brent se během včerejšího obchodování propadla pod úroveň 40 dolarů za barel, nejníže od letošního června. Aktuálně barel Brentu stojí 39 dolarů.

Důvodem je vzestup zásob v USA a opětovně zrychlující tempo šíření koronavirové nákazy v USA a v Evropě. Akciové trhy se včera dramaticky propadly, což stahuje právě i cenu ropy. Dow Jonesův akciový index ztratil 3,4 procenta. Investorům dělá těžkou hlavu opětovné, byť částečné karanténní uzavírání klíčových evropských ekonomik, Německa a Francie, k němuž došlo včera. Jde o signál, že druhá vlna pandemie koronaviru bude mít tíživější ekonomické důsledky, než se dosud předpokládalo, že znamená výhledově také nižší než předpokládanou poptávku po ropě. Právě proto tedy ropa zlevňuje. Čeští řidiči se během listopadu a prosince letošního roku mohou dočkat i výraznějšího zlevnění pohonných hmot, v řádu desítek haléřů na litr.

Druhá vlna pandemie vytváří tlak na kartel OPEC a další klíčové těžaře ropy v čele s Ruskem, aby pozdrželi navýšení limitů své těžby. Ty drží bezprecedentně stlačené od letošního května, což zásadně přispívá ke stabilizaci trhu s ropou. V lednu mělo dojít k uvolnění striktních limitů těžby, avšak právě z důvodu sílící druhé vlny nejspíše nenastane, upozorňuje ekonom Lukáš Kovanda.

Investoři také ztrácí víru v to, že američtí zákonodárci by se mohli brzy domluvit na dalším balíku rozpočtových podpůrných opatření, který by byl cenám ropy vzpruhou. Prezident Donald Trump připustil, že balík už zřejmě neprojde před prezidentskými volbami příští týden.

Podle mezinárodního srovnání, platného pro polovinu října, je benzín aktuálně levnější než v Česku tradičně v Bulharsku či Rumunsku, avšak také opět v Polsku. Ve Slovinsku a v Maďarsku je nyní cenově srovnatelný. Na Slovensku, v Rakousku, v Chorvatsku a také tradičně v Německu či v Itálii je dražší. Nafta je levnější než v ČR v zemích, jako je opět Bulharsko či Rumunsko nebo Polsko. Ve Slovinsku, v Rakousku, na Slovensku, v Maďarsku, Německu, Chorvatsku či Itálii je cena nafty vyšší než v ČR. Zákaz nedělního prodeje očima odborníků odhaluje zajímavé souvislosti.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Smutná zpráva obletěla svět: Zemřel Chandler ze seriálu Přátelé. Bylo mu pouhých 54 let

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu