Za druhou vlnu pandemie může Babiš, říká promátor Hřib a načrtl scénář opatření

Domácí 25. září 2020 | 06:54 — Ilona Cílková
Z druhé vlny pandemie v Česku viní pražský primátor Babiše. Změnil podle něj odborná opatření a pozdržel zavádění dalších postupů proti pandemii. Vývojem nákazy v Praze je Hřib velmi znepokojen, protože přibývá lidí s vážným průběhem.
Další 3 fotografie v galerii
Kompenzace podnikatelům jsou odpovědností vlády, tvrdí Hřib / Česká televize

Praha je pandemií covidu-19 zdaleka nejhůře postiženým českým regionem, na každodenním celorepublikovém růstu počtu nakažených se podílí asi pětinou, v některých dnech má i větší podíl. Na jednání ministra zdravotnictví Romana Prymuly s pražskými radními se však nehovořilo o žádných nových konkrétních opatřeních, která by to měla změnit. „Bylo nám sděleno, že momentálně se nechystají zavádět další opatření v oblasti kulturních nebo sportovních akcí. Chtějí ale sledovat účinnost momentálních opatření,“ řekl pražský primátor v České televizi.

Vývojem nákazy v Praze je ale Hřib znepokojen, protože přibývá lidí s vážným průběhem. „Momentálně je volných 91 lůžek na ARO nebo JIP, to je 11 procent z celkové kapacity. Je to dohromady – ty, co byly vyčleněné na covid, i nebyly. Jedenáct procent není mnoho,“ poukázal. Z jednání s Prymulou ale vyplynulo, že část těchto lůžek „blokují“ pacienti, kteří už bezprostřední potíže nemají. „Už nemají akutní problémy, mohli by být propuštění do domácího ošetřování, ale z různých – obvykle sociálních – důvodů to není možné. Nabídli jsme za Prahu maximální součinnost,“ uvedl primátor Hřib.

Pro případ, že by lůžka došla, má Praha připravené nouzové řešení – nemocní by našli zázemí v tělocvičnách nebo na internátech. „My je máme připravené pro případ, že by nás o to třeba požádala armáda, ale není to záležitost, do které bychom se chtěli dostat,“ zdůraznil přitom primátor.

Za zásadní však považuje také dostatečné vybavení lůžek v těchto prostorách a hlavně to, aby k nim byl i personál. „Lůžka fungují, jen pokud jsou obsazena personálem, který se také může nakazit,“ upozornil.

Odpovědnost vynahradit podnikatelům to, oč přišli, leží podle Zdeňka Hřiba výhradně na vládě. Jejího předsedu ostatně považuje za hlavního viníka situace. „Praha nemůže jako jediné město v ČR sanovat důsledky ekonomických opatření, nota bene v situaci, kdy je situace dána tím, že premiér na poslední chvíli změnil odborná opatření,“ uvedl primátor. Jak dostat pandemii v Česku pod kontrolu. Je to jednoduché, ale lidé to nedělají.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu