Nárůst nakažených je děsivý. Je to zlé, říká biochemik Konvalinka

Domácí 11. září 2020 | 09:12 — Ilona Cílková
Nárůst se čekal, ale ne tak rychlý, reaguje na počty nakažených biochemik Jan Konvalinka. Ve čtvrtek přibylo v Česku 1382 nakažených koronavirem, což je nový rekord. Dosavadní maximum z úterý bylo překonáno o více než 200 případů.
Další 3 fotografie v galerii
Hrozí, že se nemoc vrátí mezi starší ročníky a začne to znovu zabíjet, varuje Konvalinka / Depositphotos

„Dostatečně jsme netrasovali, netestovali a pravděpodobně jsme příliš rychle a příliš mnoho rozvolnili opatření," komentuje počty nakažených v Česku Konvalinka pro Český rozhlas. Nárůst je podle něj děsivý, ale nenásleduje ho děsivější nárůst hospitalizovaných nebo mrtvých. Podle Konvalinky je potřeba posilovat kapacity hygienické služby. „Pro trasování bude potřeba mnohem víc pracovníků. Na webových stránkách nabízí pražská hygienická stanice tři volná místa. Doufám, že někde jinde hledají stovky trasovačů a mají na ně peníze. Pro mě je to možná jen anekdotické a nepřesné, ale je to ukázka toho, jak to vedeme," dodává prorektor Univerzity Karlovy.

Pokud by se vyhledávání lidí, kteří se setkali s nakaženými, omezilo jen na vážné případy, byla by to podle něj velká chyba. „Musíme trasovat co nejvíc, potřebujeme izolovat přenašeče. Dokonce i v případě, kdy by se potvrdilo to, že neumírá tolik lidí," varuje.

Podle Konvalinky přestáváme být důvěryhodným partnerem našich evropských sousedů. Dokonce i kdyby měli pravdu všichni ti, kteří tvrdí, že se nemoc už vyčerpala, tak pouhý fakt, že máme více než tisíc infikovaných denně, a nejsme schopni zvládnout infekci, znamená, že nám zavřou hranice, upozorňuje.

V Česku prý selhává strategická komunikace, takže lidé situaci nerozumí. „Dostávají rozporuplné informace, které se velmi často mění. Jistě jsou pro to dobré důvody, ale dojem, který tím vyvoláváme, je dojem chaosu. A to je strašně nebezpečné," míní Konvalinka. „Možná to děláme i my vědci či lékaři. Kakofonie názorů, které se odehrávají u nás ve veřejném prostoru, je mimořádná. Když to srovnám s tím, co se komunikuje v západní Evropě nebo v USA, je tam značný rozdíl. Tam je výrazný pocit, že jde o velmi vážnou a nebezpečnou věc, kterou nesmíme podcenit".

„Nepotkal jsem jediného významného virologa nebo imunologa, který by přinesl jediný argument, že virus zeslábnul. Také pozorují to, že počet hospitalizovaných a úmrtí klesá. Nikdo si ale netroufne říct, čím to je," všímá si Jan Konvalinka.

„Je velké nebezpečí, že to může být opravdu jen věkovou strukturou nakažených. Nemoc dostávají mladí lidé, u kterých to nehrozí. A předběžná opatrnost, že se to opět vrátí mezi starší ročníky a začne to znovu zabíjet, je namístě," varuje Konvalinka. Čeká nás mimořádně těžký podzim. Bude to velký malér, říká český vědec.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu