To nejhorší máme stále před sebou. Musíme přitvrdit, shodují se epidemiologové

Domácí 08. září 2020 | 08:28 — Ilona Cílková
Opatření v boji s nemocí covid-19 by se měla zpřísnit, virus nabírá na síle a denní přírůstek nakažených by během pár týdnů mohl přesáhnout tisícovku denně. To si myslí epidemiologové a plánují, jak odrazit nápor nemocných, který Česku s podzimními chřipkami hrozí.
Další 3 fotografie v galerii
Vakcína by měla být na trhu na konci letošního roku / Depositphotos

Jak se bude koronavirus vyvíjet pole epidemiologa a vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly? „Po dobu několika týdnů by tu měly být nárůsty. Nemyslím si, že bychom teď dosáhli vrcholu. Ta situace je momentálně v podobě, kdy je tady poměrně velká nálož v populaci. Předpokládám teď skutečně setrvalý nárůst. Kulminace se dá ale těžko odhadovat. Bude záležet, jak se budou promítat jednotlivá opatření nebo jestli se dostaneme do doby, kdy tady bude vakcína. To všechno jsou faktory, které budou ovlivňovat vývoj té křivky," řekl Prymula pro Český rozhlas.

Podle epidemiologa Romana Chlíbka, vedoucího pracovní skupiny ministerstva zdravotnictví ke koronaviru, čísla  nakažených porostou a klidně se můžeme dostat na denní přírůstek tisíc a více nových případů. Dá se rovněž počítat s tím, že poroste počet regionů s komunitním přenosem. Chlíbek je přesvědčený, že v České republice již probíhá druhá vlna. Kdy ale bude kulminovat, se dá jen těžko odhadnout. Opatření, která máme v tuto chvíli přijatá, nejsou podle něj úplně tak dramatická a restriktivní. Řada zemí už má daleko zásadnější opatření, minimálně v nošení roušek. Takže pokud nepřijmeme další opatření, proletí to populací s určitě větší silou, než to proběhlo na jaře, míní Chlíbek.

Epidemiolog a ředitel protiepidemiologického odboru plzeňské hygienické stanice Petr Pazdiora rovněž předpokládá, že v nejbližších měsících budou čísla narůstat. Kdy dojde ke kulminaci nebo zvratu, se ale neodváží predikovat. Rozhodující je hlavně pohyb lidí. Mnoho z nich tráví čas v uzavřených, nevětraných místnostech, kdy samozřejmě z logiky věci je ta situace úplně jiná než v letních měsících.

Obchody by se podle epidemiologů zatím uzavírat nemusely. „Nemáme údaje, že by tam byl nějaký problém. A roušky jsou jedním z těch neúčinnějších a nejlevnějších opatření, takže budou hrát svou roli. Určitě budou pouze ve vnitřních prostorách a postupně se budou zapínat tak, jak se bude situace vyvíjet v jednotlivých regionech," míní Prymula.

Podle Prymuly je méně případů klasických závažných zápalů plic i úmrtí. Na druhou stranu ten virus se šíří pokud ne intenzivněji, tak minimálně stejně intenzivně jako tomu bylo na jaře. „Musíme počkat, jak se bude chovat v chladnějších měsících. Tady nejde úplně jednoduše říci, že by zeslábl třeba na bázi mutací. Mutace jsou zanedbatelné a virus se sám opravuje. Jsou pouze hypotézy, proč by tomu tak mělo být."

Epidemiologové se shodují na tom, že nošení ústenek je zásadním a velmi důležitým preventivním opatřením. Ústenky musí mít podporu a je třeba, aby lidé vnímali, že nejsou na ozdobu a je to velmi účinné opatření. Nikoho to nebolí s výjimkou několika kontraindikací.

Stále více se potvrzuje, že bariérová ochrana úst a nosu minimálně v podobě roušky je skutečně něco, co dokáže minimalizovat šíření a rozsévání kapének. Lépe než nějaké dramatické zavírání škol a podniků. To je z dlouhodobého hlediska neudržitelné. Spíše je to používání roušek ve větším měřítku než doposud. Je to něco, na co se dá zvyknout. Čeká nás mimořádně těžký podzim. Bude to velký malér, říká český vědec.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu