Normální život v nedohlednu. Opatření kvůli koronaviru opět zpřísňují

Domácí 07. září 2020 | 06:12 — Ilona Cílková
Situace s koronavirem se v České republice nelepší. A tak se po předcházejícím rozvolňování opět zpřísňují opatření proti šíření koronaviru, třeba nošení roušek v obchodech a zkracuje se i provozní doba restaurací a barů. A zlepšení se podle epidemiologa Romana Prymuly jen tak nedočkáme.
Další 4 fotografie v galerii
Nedodržovali jsme elementární pravidla, zkritizoval veřejnost Prymula / Česká televize

Vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví a člen vládní rady pro zdravotní rizika Roman Prymula v České televizi uvedl, co podle jeho názoru způsobilo současný prudký nárůst případů koronaviru. Zkritizoval práci svých kolegů na ministerstvu zdravotnictví, kteří podle něj příliš brzy a ve velmi rozsáhlé míře rozvolnili dříve přijatá opatření proti šíření koronaviru.

Prymula se pustil i do veřejnosti, která podle něj brzy přišla o veškeré zábrany a nedodržovala ani elementární opatření. Výsledkem je tak velmi špatná epidemiologická situace, a to nejen v Praze, ale celé České republice. Ze země, která se v rámci koronavirových statistik držela na předních příčkách, jsme se propadli až do podprůměru. A ze středoevropských zemí je tak u nás situace bohužel vůbec nejhorší. 

Podle epidemiologa Prymuly se to přitom dalo očekávat. Hygienická opatření, která ještě jako šéf ústředního štábu a náměstek ministerstva zdravotnictví spoluzaváděl do praxe, byla podle něj rozvolněna překotně. Nynější prudký nárůst nakažených způsobilo slovy Prumuly to, že nastavená hygienická opatření byla uvolněna více než měla být. „Nebyla tady dodržována naprosto elementární pravidla, opatření se rozvolnila do podoby, kdy přestala mít jakýkoli efekt," řekl.

Prymula uvedl, že neočekává zásadnější zlepšení do konce tohoto roku. Roušky podle něj zůstanou povinné minimálně do konce zimy. „Musíme vydržet do doby, než tady bude vakcína, než dojde v populaci k poklesu nových pozitivních případů. Nemyslím si, že k tomu dojde do Vánoc. Daleko pravděpodobněji se bavíme o konci prvého čtvrtletí příštího roku," uvedl.

Prymula vidí riziko zhoršení epidemiologické situace v návratu školáků do lavic. To se zatím v číslech, která už tak rostou znepokojivým tempem, ještě neprojevilo a až se tak stane, budeme zřejmě přírůstkem překvapeni. Nezbude tak nic jiného, než ještě více utáhnout šrouby. „Pokud se situace bude zhoršovat, a dá se předpokládat že ano, celý systém by se musel zpřísnit. Dá se předpokládat, že by pak pro žáky bylo povinné nošení roušek i během výuky,” řekl Prymula.

Epidemiolog připustil, že všechna opatření se tentokrát budou muset přijímat i s ohledem na ekonomiku. Tu už si totiž Česká republika nemůže dovolit znovu zastavit tak, jako to udělala na jaře tohoto roku. Virus už nezmizí. Je ale jisté, kdy skončí současná pandemie, říká biochemik Konvalinka

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu