Roušky budeme nosit do jara, nebo také navždy, říká český imunolog

Domácí 01. září 2020 | 08:44 — Ilona Cílková
Pandemie koronaviru dost možná nezačala v Číně a šíří se daleko déle, než si myslíme, říká imunolog a bývalý ředitel Ústavu molekulární genetiky Akademie věd Václav Hořejší. Naznačují to podle něj dosavadní poznatky. A co říká na znovuzavedení nošení roušek?
Další 3 fotografie v galerii
V nejbližší době bude rouška opět nutností / Depositphotos

Kolem koronaviru je stále plno nejasností. Podle Hořejšího stále nevíme, jak vlastně funguje imunitní reakce organizmu. Lékař varuje i před příští pandemií, která by mohla být daleko nebezpečnější. A co říká na znovuzavedení nošení roušek? „Křiklounů proti rouškám je menšina", říká pro Reflex Hořejší. On sám by doporučoval nosit roušky až do jara. 

Lékař považuje současná vládní opatření za správná. Roušky mají ochrannou funkci a je to vědecky prokázáno. Hořejší nechápe, jak tento fakt někdo může zpochybňovat. Plošnost je podle něj rovněž nutná. V asijských zemích, kde s virem bojovali nejúspěšněji, jsou opatření daleko tvrdší než u nás. Ostatně turisty z těchto zemí vidíme nosit roušky třeba v centru Prahy běžně. Jsou zvyklí chránit se tak před respiračními nemocemi. Zkrátka rouška je opatření, které minimálně obtěžuje a může mít značný ochranný vliv.

Máme se obávat, že bychom u nás nosili roušky navěky? Roušky tu s námi budou do té doby, pokud potrvá nebezpečí nákazy covidem, míní Hořejší. Poté bude v rizikových ročních obdobích patrně pouze doporučováno, aby lidí roušky nosili. Podle lékaře si na ně zodpovědní občané zvyknou stejně jako Asiaté. 

Hořejší zpochybnil výroky lidí i opozičních politiků, kteří současnou epidemii zpochybňují. Právě díky účinným opatřením podle něj není u nás průběh epidemii tak špatný jako třeba ve Spojených státech. Kdyby opatření zavedena nebyla, měli bychom podle Hořejšího v zemi dvacet tisíc mrtvých. Opatření musí být preventivní, aby zafungovala a jak dlouho budou trvat, záleží na tom, kdy bude k dispozici vakcína.

Podle Hořejšího není odpor proti rouškám tak masový jev, jak by se mohlo zdát. Když byly zavedeny v březnu, souhlasila s tím velká většina obyvatel a odpůrců bylo zhruba pět procent. Kdyby se v současné době udělal nějaký solidní průzkum, je podle lékaře vysoce pravděpodobné, že by křiklounů proti rouškám bylo maximálně deset nebo patnáct procent. Virus už nezmizí. Je ale jisté, kdy skončí současná pandemie, říká biochemik Konvalinka.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu