Připravte se na nejhorší. Máme před sebou obtížné měsíce, říká Prymula

Domácí 17. srpna 2020 | 07:21 — Ilona Cílková
Podle vládního zmocněnce pro výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly máme před sebou obtížné měsíce. S příchodem podzimu totiž hrozí souběh choroby COVID-19, chřipky a dalších respiračních onemocnění.
Další 3 fotografie v galerii
Až milion Čechů do karantény, říká Prymula / Česká televize

To by mohlo zahltit zdravotnický systém, a tak se nedá vyloučit i masivní karanténa. Klíčové bude, zda se podaří razantně navýšit testovací kapacitu. „Američané už zaregistrovali lamptesty, které nepotřebují několikafázový průběh ani nákladné technologie,“ uvedl Prymula v rozhovoru pro deník Právo. Definitivní klid ale budeme mít až s příchodem účinné a bezpečné vakcíny.

Celý svět prý už nyní intenzivně řeší problémy, které přinesou podzimní měsíce. „Hlavní problém je, že na podzim, já to očekávám někdy v listopadu, dojde k souběhu chřipkové a covidové epidemie. Řada lidí si bude myslet, že mají příznaky covidu, a budou se dožadovat testování,“ řekl Právu Roman Prymula. Klíčové tedy bude navýšit testovací kapacitu.

To by ale mělo Česko podle Romana Prymuly zvládnout. Ve Spojených státech se prý podařilo zaregistrovat testy, které nepotřebují několikafázový průběh jako PCR testy, ani nákladné technologie, protože se pouze okem kontroluje změna barvy. „Nejsou sice tak přesné, ale v emergentní době je to obrovská výhoda otestovat všude tam, kde potřebujeme,“ doplnil. Česká republika by měla být schopna v době vrcholu epidemie otestovat všechny s klinickými příznaky. „To je třicet až padesát tisíc lidí denně,“ řekl bývalý šéf Ústředního krizového štábu.

Roman Prymula také vysvětloval, proč se dosud nepodařilo testovací kapacitu navýšit podle představ. Chybí prý laboranti. Stát se snaží dohodnout výpomoc s akademickými pracovišti. Pokud se ale kapacitu zvýšit nepodaří, tak je podle Prymuly řešením, že lidé s příznaky budou zůstávat doma. „To je podle mě technicky jednoduchá věc, dovedu si představit velmi přísnou společenskou kontrolu; jakmile by někdo zakašlal, tak by ho hnali domů,“ vysvětlil. Podle Prymuly by se také klidně mohlo stát, že v karanténě najednou uvízne deset procent populace, tedy více než milion Čechů, Moravanů nebo Slezanů. To už by prý mohlo ohrozit chod celého státu.

Také se budeme muset připravit na období, kdy opět nasadíme roušky. I zde Roman Prymula předpokládá, že to bude na podzim, ovšem nikoli ke konkrétnímu datu. „Mělo by to vycházet z čísel a podle situace v regionech,“ dodal. Roušky by také neměly být v první fázi nařízeny plošně. Začnou s nimi nejspíše zdravotnické provozy, městská hromadná doprava nebo pečovatelské domy. Teprve pak by se měly řešit vnitřní veřejné prostory jako kina nebo obchody. Venku si ale prý zasportujeme bez zakrytých úst i nosu. Koronavirus se nyní šíří rychleji, než na jaře, říká Roman Prymula.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu