Na druhou vlnu nejsme připraveni, semafor je nedostatečný a chytrá karanténa nefunguje, říká opozice

Domácí 04. srpna 2020 | 09:19 — Ilona Cílková
Předseda opoziční KDU-ČSL Marian Jurečka kritizuje nepřipravenost vlády na případnou druhou vlnu epidemie koronaviru. Podle něj apeluje opozice k přípravě na druhou vlnu prakticky již od skončení karanténních opatření. Kabinet ovšem všechny výzvy ignoroval.
Další 3 fotografie v galerii
Druhá vlna se nám s největší pravděpodobnostní na podzim nevyhne / Pixabay

„Na případnou druhou vlnu jsme jako země výrazně nepřipraveni. Pokud se přístup ministerstva zdravotnictví a dalších resortů zásadně nezmění, bude se s největší pravděpodobností opakovat situace z března a dubna. Bohužel musím říct, že nejsme na epidemii o nic víc připraveni, než jsme byli v polovině března tohoto roku,“ kritizoval Jurečka v Interview ČT24. 

Podle něj apeluje opozice k přípravě na druhou vlnu prakticky již od skončení karanténních opatření. Například na školství dle Jurečky vláda vůbec nepomyslela a to je na druhou vlnu naprosto nepřipravené. „Jsou zařízeny prostředky pro případnou distanční výuku? Budou k ní mít všechny děti přístup? Pojďme tato opatření více rozpracovat, abychom případnou druhou vlnu zvládli lépe,“ vyzval.

Nový systém pohotovostních stupňů –⁠ semafor –⁠ pokládá předseda KDU-ČSL za nedostatečný. „Nestačí představit mapu na úrovni okresů, ale třeba na úrovni obcí s rozšířenou působností nebo i menší části. Když budou testy pozitivní v jedné obci, neměla by se dělat opatření pro celý okres,“ uvedl Jurečka.

Během případného vypuknutí druhé vlny vidí jako nutnou důkladnou spolupráci resortů a hlavně zlepšení metodických řešení všech čtrnácti krajských hygienických správ. „Byl bych rád, aby mělo řešení nějaký řád,“ konstatoval.

Vláda uvedla, že kdyby v některém regionu případně propukla těžce zvladatelná epidemie, ekonomický chod regionu by se nijak nepozastavoval. „Kdyby se některý region dostal do červené, těžko zvladatelné zóny, jako bylo například uzavření Litovelska a Uničovska, tak už samotné uzavření ekonomický vývoj ovlivňuje, ať už chtěně, či nechtěně. Už během uzavření těchto oblastí to zkomplikovalo život tisícům lidí,“ řekl lídr lidovců.

Systém chytré karantény a trasování označil Jurečka za nefunkční. Vláda podle něj ještě nepředstavila žádné výsledky chytré karantény a reálně se neví, jak funguje. „Nikdo výsledky chytré karantény v praxi neviděl,“ konstatoval. S nákazou lze bojovat mnohem efektivněji. Chytrá karanténa u nás neexistuje.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu