Koronavirus v Česku nabírá na síle. Další opatření již v létě

Domácí 23. července 2020 | 08:07 — Ilona Cílková
Ve středu přibylo v Česku 247 prokázaných případů nemoci covid-19. To je o 36 více než v úterý a zároveň nejvíc od konce června. Od začátku epidemie se novým koronavirem v Česku nakazilo 14 570 lidí, z nichž se ale už více než tři pětiny uzdravily.
Další 3 fotografie v galerii
Roušky ve vnitřních prostorách se zřejmě vrátí / Pexels

Vyšší denní přírůstek počtu prokázaných případů než tuto středu zaznamenaly laboratoře 28. června, kdy do statistik přibylo 305 nakažených. Více než 200 nových případů za den přibylo od té doby pouze třikrát, a to 29. června (202 nakažených), toto úterý (211 případů) a ve středu.

Kvůli zvýšenému počtu aktuálně nemocných nařídil ministr zdravotnictví Adama Vojtěch revizi této statistiky. Má podezření, že vyléčení se v datech objevují pozdě. Už ve čtvrtek se na webu ministerstva zdravotnictví objevil revidovaný údaj o počtu aktuálně nemocných za úterý. Z původních 5046 případů klesl na 4845.

Ministr Vojtěch ve středu uvedl, že podle vývoje epidemiologické situace do pátku zváží zavedení preventivních celostátních opatření proti šíření nového typu koronaviru. Případná opatření nechtěl specifikovat, ale v úvahu připadají například roušky ve vnitřních prostorách. I přes růst počtu nových případů a nová ohniska viru ministr nepovažuje současnou situaci za druhou vlnu epidemie. „Stále platí to, že všechny kraje na tom nejsou stejně. Některé mají minimální záchyt,“ uvedl ve středu Vojtěch.

Podle něho by se měli lidé vyhýbat především akcím v malých prostorách. Ministr to sdělil v souvislosti s téměř 70 lidmi, kteří se nakazili v pražském klubu Techtle mechtle. „Lidé by se měli těmto akcím vyhýbat. Tam hygienici vidí největší riziko z hlediska přenosu nákazy,“ řekl. Nošení roušek bude to nejmenší. Černý scénář pro podzimní Česko.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu