Třetina obyvatel EU si nemůže dovolit týdenní dovolenou. Češi jsou na tom ale dobře

Domácí 21. července 2020 | 07:17 — Ilona Cílková
Pětina Čechů si nemůže finančně dovolit ani týdenní dovolenou jednou ročně. Zní to zle, ale jsme na tom lépe než Francouzi, Belgičané, Irové, Španělé či Slováci.
Další 3 fotografie v galerii
Čechů si nemůže finančně dovolit ani týdenní dovolenou jednou ročně / Pixabay

Bezmála třetina obyvatel Evropské unie si nemůže dovolit ani jednu týdenní dovolenou mimo domov ročně. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Eurostat. Pozitivní je, že dlouhodobým trendem je pokles tohoto podílu, který loni činil přesně 29 procent. Ještě v roce 2010 to přitom bylo 39 procent. Nejedná se přitom nutně jen o zahraniční dovolenou, nýbrž i tu vnitrozemskou.

Potěšující je, že v ČR je podíl obyvatel, kteří si týdenní dovolenou dovolit nemohou, v rámci EU znatelně podprůměrný. Navíc setrvale klesá. Loni poprvé v historii sledování od roku 2005 činil méně než dvacet procent, přesně 19,7 procenta. Ještě v roce 2012 tento podíl v ČR představoval 43,5 procenta a stejně jako v letech 2010 a 2011 převyšoval průměrný údaj za celou Evropskou unii (viz graf v galerii).

Od roku 2013 už však ČR vykazuje soustavně nižší podíl obyvatel, kteří si dovolenou nemohou finančně dovolit, než v průměru země EU. Pokles podílu však v ČR i obecně v EU nyní zbrzdí koronavirová krize a její důsledky. Mezi ně by už letos po šesti letech růstu měla patřit stagnace, či dokonce pokles reálných příjmů českých domácností.

V ČR si týdenní dovolenou může dovolit větší podíl obyvatel i než v zemích jako Francie, Belgie, Irsko, Španělsko, Portugalsko či Itálie. Dlouhodobě si mohou Češi snáze dopřát dovolenou také než Slováci.

Ze zemí EU si největší podíl obyvatel, a sice zhruba 90 procent, může dovolenou dovolit zaplatit ve Švédsku. Naopak nejhůře jsou na tom lidé v Rumunsku. To je jediná země EU, kde si týdenní dovolenou ani jednou ročně stále nemůže dopřát více než polovina populace, přesně 54,1 procenta. Nošení roušek bude to nejmenší. Černý scénář pro podzimní Česko.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu