Je to ještě horší, než jsem si myslel, říká Karel Schwarzenberg o Zemanovi

Domácí 16. července 2020 | 13:19 — Ilona Cílková
Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg už nebude příští rok kandidovat do Poslanecké sněmovny a chce skončit v české politice. Říká, že v politice už budoucnost nemá.
Další 3 fotografie v galerii
Jsem prastarý dědek, už kandidovat nebudu, oznámil Schwarzenberg / Česká televize

TOP 09 je podle něj ve stále lepší kondici a do parlamentu se dostane i bez spojení s dalšími stranami, i když velká koalice demokratických stran by byla lepší. Současné opoziční strany již několik let mluví o slučování a spojování, aby ve volbách porazily hnutí ANO. Právě Miroslav Kalousek je ale řadě dalších politiků trnem v oku a s TOP 09 jít kvůli němu nechtějí.

Podle Schwarzenberga si za to trochu může sám. „Je pravda, že ho lidi nemají příliš rádi. Částečně si za to může sám. Ale je nepostradatelný, je to nejlepší řečník ve Sněmovně a je nejkompetentnější v ekonomických a hospodářských otázkách,“ říká pro Reflex s tím, že lidé nemají Kalouska rádi kvůli jeho minulosti i nadřazenosti, kterou dával vůči druhým najevo.

Karel Schwarzenberg říká, že ho práce ve sněmovně pořád baví, i když je to už tragikomedie. Přiznává, že na posledních mimořádných zasedáních o rozpočtu nebo koronaviru nebyl přítomen, protože to pro něj nemělo smysl. Premiér Babiš si totiž podle něj s komunisty a dalšími partnery prohlasoval, co chtěl.

Co si myslí o tom, jak celkově vystupuje prezident Miloš Zeman? Podle Schwarzenberga je jeho působení ještě horší, než očekával. A vidí v české společnosti někoho, kdo by mohl být  budoucím prezidentem? „Asi bude, ale já ho ještě neznám." Při volbě na Hrad ale nesmí opozice zopakovat chybu. „Bylo by blbé, kdyby zase postavila nějakého nevinného profesora, který se v politice nevyzná,“ říká.

TOP 09 pod vedením Markéty Pekarové Adamové posiluje a jde správným směrem, míní Schwarzenberg. Je v lepší kondici než za minulého vedení. Miroslav Kalousek si podle Schwarznebrga škodil zčásti sám. Třeba tím, že je chytřejší než většina ostatních a občas jim to dává najevo. Taky byl ale cílem pomluv, které Schwarzenberg vyjmenovává. Nevidí nebezpečí v tom, že by se s TOP 09 další opoziční strany před volbami nechtěly spojit. Do sněmovny se dostane i sama, ale výsledek by nebyl tak dobrý.

Řešení situace je vytvořené bloku demokratických stran. Co si Karel Schwarzenberg myslí o tom, že k utvoření nějakého takového bloku pomůže, když u toho nebude Kalousek? „Toho dost lidí uznává, ale zároveň je spousta lidí, kteří ho nenávidí. Největší předsudky proti němu měli lidovci. Když jsme to poprvé navrhli, tak prohlásili, že s Kalouskem do toho nikdy nepůjdou. Teď Kalousek ohlásil, že nebude kandidovat, tak doufám, že budou ochotnější, podotýká Schwarzenberg." Nikam neodcházím. Budu v terénu, říká Kalousek.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu