WHO nevylučuje jednu z nejhorších variant přenosu koronaviru

Domácí 08. července 2020 | 09:20 — Ilona Cílková
Všechno je jinak? Světová zdravotnická organizace dosud uváděla, že SARS-CoV-2 se šíří primárně v malých kapénkách, které vycházejí z nosu nebo úst nakažené osoby. Teď připustila, že koronavirová infekce covid-19 se přenáší přímo vzduchem.
Další 3 fotografie v galerii
Koronavirus se může přenášet vzduchem / Pixabay

Definitivně potvrzeno to však podle epidemioložky WHO Marie Van Kerkhoveové nebylo. Dosud WHO potvrzovala, že vir SARS-CoV-2 se přenáší kapénkami, které však rychle klesají k zemi. Krizový expert WHO Mike Ryan řekl, že organizace do Číny vyšle experty, kteří tam budou pátrat po původu viru, který byl poprvé potvrzen ve městě Wu-chan.

WHO připustila možnost šíření koronaviru vzduchem poté, co skupina vědců organizaci vyzvala k aktualizaci poučení o šíření respiračního onemocnění mezi lidmi, uvedla agentura Reuters. „Hovoříme o možnosti přenosu vzduchem a aerosolovém přenosu jako o jednom ze způsobů přenosu covidu-19,“ řekla na úterním tiskovém brífinku Van Kerkhoveová.

WHO dosud uváděla, že SARS-CoV-2 se šíří primárně v malých kapénkách, které vycházejí z nosu nebo úst nakažené osoby. Dohromady 239 vědců z 32 zemí však v otevřeném dopise adresovaném WHO upozornilo na důkazy, že vir se může vznášet ve vzduchu a infikovat lidi, kteří ho vdechnou.

Expertka WHO na prevenci infekcí Benedetta Allegranziová řekla, že se objevují důkazy o přenášení koronaviru vzduchem, ale že to není definitivní.

„Možnost přenosu vzduchem na veřejných místech – zvláště za velmi specifických podmínek, v přelidněných, uzavřených, špatně odvětrávaných prostorech, které byly popsány – nelze vyloučit,“ cituje Reuters zástupkyni zdravotnické organizace. „Důkazy však je třeba shromáždit a interpretovat a to my nadále podporujeme,“ ujistila Allegranziová.

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus znovu upozornil, že pandemie koronaviru, s níž je spojováno na 540 tisíc úmrtí, se urychluje a ještě nedosáhla vrcholu. Krizový expert WHO Mike Ryan oznámil, že odborníci organizace odcestují o víkendu do Číny, aby mohli připravit studii o původu koronaviru a o tom, jak přeskočil ze zvířat na lidi. „Nejlepším místem, kde začít, je zcela zřejmě to, v němž se nemoc poprvé objevila u lidí, a místem, kde se nemoc poprvé objevila u lidí, kde se objevily první shluky neobvyklého zápalu plic, byl Wu-chan,“ řekl Ryan. Koronavirus mutuje a je nakažlivější, než byl v zimě.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Proč trpíme arachnofobií, co skutečně způsobuje strach z pavouků a lze se této fobie zbavit?

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu