Je to pro mě konec světa, komentuje Václav Klaus kroky současné vlády

Domácí 06. července 2020 | 07:07 — Ilona Cílková
Co si myslí bývalý prezident Václav Klaus o navrženém deficitu státního rozpočtu na letošní rok 500 miliard korun? „Je to pro mě konec světa, jen rozvrátíme finance," řekl v pořadu Partie.
Další 2 fotografie v galerii
Klaus vyjádřil obavu, že celkový propad hospodářství by mohl dosáhnout 15 až 20 procent HDP / Facebook/IVK

Klaus v pořadu kritizoval i vládní programy na podporu ekonomiky, které jsou financovány státními půjčkami. „Kdyby stát měl schovány peníze a měl je připravené, kdyby si dělal nějaké zásoby, kdyby v posledních pěti šesti letech mimořádného úspěšného růstu neměl každou chvíli v rozpočtu dluh, pak by to mohl v tuto chvíli vydávat. Když to neměl, myslím, že vydávání peněz je v tuto chvíli problém,“ řekl.

Slova o tom že se Česko z krize proinvestuje, označil Klaus za iluzi. Podle něj je třeba systémově změnit české hospodářství, aby se pomohlo jeho oživení. „Ekonomika se musí radikálně změnit. Musíme se vrátit k myšlenkám a postupům, které se dělaly po listopadu 1989. Prostě tu přeregulovanou ekonomiku, přestátněnou, musíme znovu trošku osvobodit,“ řekl. Vyzval přitom k omezení dotací i různých omezení přijímaných například kvůli řešení dopadů klimatických změn.

Podotkl přitom, že při ekonomické transformaci na počátku 90. let, kdy se HDP také propadl, hospodařilo Česko s vyrovnaným rozpočtem. Klaus tehdy působil nejprve jako ministr financí, později jako premiér.

Klaus vyjádřil obavu, že celkový propad hospodářství by mohl dosáhnout 15 až 20 procent HDP. Podle něj na to ukazují zatím zveřejněná data o propadu průmyslové výroby. Očekává i růst nezaměstnanosti, která se podle něj zatím nezvyšuje kvůli regulaci pracovního trhu a kvůli programu na záchranu pracovních míst. Tento program ale podle něj z dlouhodobého hlediska nebude fungovat. „Antivirus to je fiktivní, umělé vytváření zdání, že pracovní místa ještě existují,“ řekl. „I když je (pracovní místo) dávno ve vzduchoprázdnu a těžko bude udrženo,“ dodal.

A co bývalý prezidnet říká na současnou vlnu demonstrací ve Spojených státech? Podle Klause jde vyvrcholením kulturní revoluce, která útočí na západní hodnoty. „To, co se děje, je vyvrcholení útoku, který trvá už půl století, na základní hodnoty západní civilizace,“ řekl Klaus. Podle něj se jedná o levicovou kulturní revoluci, která začala v 60. letech minulého století, postupně prosákla společností a nyní dosáhla vrcholu.

Také dodal, že doufá, že důsledkem demonstrací nebude prohra současného republikánského prezidenta v podzimních volbách s jeho demokratickým vyzyvatelem Joem Bidenem. Podle Klause Donald Trump přes řadu nevhodných výroků uskutečňuje správnou politiku obhajoby národního státu proti globalistickým tendencím. „Jestli nám zmizí Trump a místo něj přijde Biden a umožní, aby tato kulturní revoluce dále pokračovala, to bych považoval za strašlivou prohru nás všech,“ řekl. Běloši v USA vymírají rychleji, než vědci předpokládali.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu