Čechům se komplikuje dovolená. Chorvatsko s otazníkem. Prymula připouští chybu

Domácí 04. července 2020 | 08:31 — Ilona Cílková
Kvůli přírůstkům nemocných s koronavirem nepovažují Českou republiku za bezpečnou zemi Slovinsko, Estonsko a Lotyšsko. Na Kypru se Češi budou muset nově prokázat negativním testem na covid. Za množství nových případů může zejména lokální ohnisko na Karvinsku, odnesou to ale všichni.
Další 3 fotografie v galerii
Tisíce Čechů míří na dovolenou, doba je však nejistá / Pixabay

Mimořádně nepříjemná je tato situace z hlediska Čechů mířících do Chorvatska. Epidemiolog Roman Prymula v České televizi připustil, že Česko by reagovalo obdobně. Ze strany Lublaně jde o standardní postup, všechny státy podle něj vychází z celkových dat a nezkoumají lokální ohniska.

„Musíme vysvětlovat a spoléhat na to, že Slovinsko bude tolerovat lokální situaci. Zdá se ale, že to udělat nechce,“ komentuje Prymula. K uzavření dolů na Karvinsku podle něj mělo dojít dříve: „Situace, která byla na Dole Darkov, se podařila dobře zvládnout, ale pak došlo k zavlečení do dalších dvou dolů, což už znamená poměrně masivní nárůst,“ uvedl.

Pokud uzavření dolů pomůže, dá se se situací vypořádat do dvou týdnů, věří epidemiolog. V opačném případě by bylo potřeba přistoupit k plošnějším opatřením v regionu, dodává. „Jakmile získáme pověst země, která nekontroluje svou epidemii, tak je složitější získávat důvěru a musíte mít dlouhodobě čísla nižší než v okolních zemích, abyste opět byli bráni jako země bezpečná. Z toho pohledu je dobré, abychom situaci co nejrychleji zklidnili,“ rekapituluje Prymula.

Podle epidemiologa Rastislava Maďara jsou Slovinci až moc opatrní. „De facto kvůli nízkým desítkám nových případů způsobují poměrně značné ekonomické škody vlastní zemi,“ poznamenal v Událostech, komentáříchMaďar, který působí na ministerstvu zdravotnictví jako vedoucí Pracovní skupiny pro řízení uvolňování karanténních opatření.

Slovinští epidemiologové se podle něj budou muset s koronavirem naučit žít a s nízkým nárůstem případů si poradit. Slovinsko přitom mělo mnohem vyšší covidovou smrtnost než například Česko, podotkl dále Maďar – zatímco tam byla asi sedmiprocentní, v tuzemsku se jednalo o necelá tři procenta. „Takže možná jsou si vědomi něčeho, co my zdálky nevidíme – třeba je to omezená kapacita lůžek jednotek intenzivní péče, nebo jsou jenom zvýšeně opatrní,“ dodal.

Co snad nejvíce občanů v tuto chvíli zajímá, je situace v Chorvatsku. Český velvyslanec v Chorvatsku Vladimír Zavázal neočekává, že by země chystalo obdobné kroky jako Slovinsko. „Chorvatsko má rozhodně zájem, aby turisté přijeli. Mezi nimi jsou Češi na předním místě,“ zdůvodňuje svou úvahu. Koronavirus neřekl poslední slovo. Druhá vlna přijde a nástup bude velmi rychlý, říká Roman Prymula.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu