Virus se stále rychle šíří. Svět je v nové a nebezpečné fázi, varuje WHO

Domácí 29. června 2020 | 09:41 — Ilona Cílková
Denní nárůst nových případů v poslední době zrychluje. Ve čtvrtek přibylo 93 nakažených, v pátek 168, v sobotu už 260, v neděli přibylo 305 nových případů koronaviru. Počtvrté od začátku epidemie tak byl denní přírůstek vyšší než 300, naposledy se to stalo 3. dubna.
Další 3 fotografie v galerii
Druhá vlna je jen otázkou času, shodují se odborníci / Pixabay

Podle Romana Prymuly se ale nejedná o druhou vlnu epidemie. Většina nakažených žije v Moravskoslezském kraji. Dnes se rozhodne o tom, jaká lokální opatření se na místech s nejvyšším nárůstem nákazy zavedou.

Na to, že šíření nákazy zrychluje, upozorňuje ale WHO. „Svět je v nové a nebezpečné fázi. Mnoho lidí už má očividně dost toho zůstávat doma. Země dychtí po znovuotevření společenského života i hospodářství,“ řekl šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Virus se stále rychle šíří, stále je smrtící a většina lidí je jím stále ohrožena.“

Druhým nejvíce postiženým regionem je Latinská Amerika. Počet případů covidu-19 v Latinské Americe v neděli překonal počet diagnostikovaných v Evropě. Latinská Amerika se tak stala druhým nejvíce postiženým regionem pandemií, po Severní Americe.

Brazílie za posledních 24 hodin potvrdila 30.476 nových případů koronavirové nákazy a 552 úmrtí, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. S 210 miliony obyvatel pátá nejlidnatější země světa a nejlidnatější v Latinské Americe už dohromady zaznamenala přes 1,344.000 případů nákazy a 57.722 souvisejících úmrtí. V Mexiku bylo potvrzeno 4050 nových případů nemoci a 267 osob s covid-19 zemřelo. Celkem bylo v Mexiku zatím potvrzeno 216.852 nemocných a 26.648 osob zemřelo. Počty nakažených v Brazílii i Mexiku jsou ale podle expertů mnohem vyšší, země totiž provádějí málo testů na koronavirus SARS-CoV-2. Vrchol epidemie experti navíc v Brazílii očekávají až v červenci.

Právě letní měsíce ukáží, jak je covid-19 citlivý na roční období a jak zareaguje populace,  říká i šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Co nás podle Duška v následujících měsících čeká? Mohou se stát asi tři scénáře.

Jeden z nich je, že epidemie postupně odezní, populace získá jakousi imunologickou rezistenci a začneme s tím žít jako s normální chřipkou. Samozřejmě budeme nadále ostražití k lokálním výskytům. Druhá varianta je, že přijde nějaká větší vlna importu ze zahraničních ohnisek. Třetí varianta může být něco uprostřed. Která z variant to opravdu bude, v tuhle chvíli ale nevím. Jsme určitě připraveni na to, abychom reagovali včas. Trochu se bojím podzimních chřipek, protože se může stát, že díky velké ostražitosti bude každá chřipka nejdřív vydávána za covid. Koronavirus neřekl poslední slovo. Druhá vlna přijde a nástup bude velmi rychlý, říká Roman Prymula.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu