Černoši jsou často rasističtější než běloši, říká bývalý manažer

Domácí 27. června 2020 | 11:03 — Ilona Cílková
Devětaosmdesátiletý bývalý generální ředitel formule 1 Bernie Eccleston budí svými výroky často emoce. Ani teď na odpočinku si neodpustil komentář k současnému světovému dění v návaznosti na smrt Afroameričana George Floyda.
Další 3 fotografie v galerii
Výroky Bernieho Ecclestona budí vášně / Depositphotos

Ecclestonovi je připisován přerod formule 1 ve sport celosvětového formátu. V jejím čele stál bezmála čtyři desetiletí. Jeho postava však často budí emoce. Naposledy v pátek, když v rozhovoru pro CNN uvedl, že „ve spoustu případech jsou černoši rasističtější než běloši.

Debatu o rasismu ve světě motorsportu rozvířily na začátku června výroky šestinásobného šampiona formule 1 Lewise Hamiltona, prvního a dosud jediného jezdce tmavé pleti v královské kategorii. „Vidím vás. Někteří z vás jsou těmi největšími hvězdami, přesto zůstáváte mlčet uprostřed nespravedlnosti. Ani známka od kohokoliv z mé branže, která je samozřejmě sportem, jemuž dominují běloši,“ řekl Hamilton. „Jsem jeden z mála, co mají jinou barvu pleti, a přesto stojím sám. Myslel jsem si, že už uvidíte, proč se toto děje, a řeknete k tomu něco. Ale ani tak nestojíte po našem boku,“ vyjádřil se během vlny protestů po smrti George Floyda.

Tyto výroky Ecclestone ocenil. V rozhovoru pro CNN popsal Hamiltona jako velmi talentovaného jezdce a extrémně talentovaného řečníka. Není ale toho názoru, že budou mít iniciativy, jako je ta Hamiltonova, hmatatelný úspěch ve sportu. „Nemyslím si, že to udělá něco špatného či dobrého ve formuli 1,“ uvedl.

„Kampaň, kterou vede za černochy, je úžasná. Odvádí skvělou práci a právě lidem, jako je on, se snadno naslouchá. Nemyslím si ale, že to přinese něco dobrého nebo špatného pro formuli 1. Donutí to lidi přemýšlet, a to je důležitější. Řekl bych, že to je pro každého stejné. Lidé se donutí trochu přemýšlet a řeknou si: ‚Co se to kruci děje? Někdo není jako bílí lidé a černí lidé by stejnou cestou měli přemýšlet o bílých. V mnoha případech jsou černí lidé většími rasisty než ti bílí, " míní devětaosmdesátiletý manažder.

Eccleston také odsoudil celosvětové strhávání pomníků kontroverzních osobností včetně obchodníků s otroky. Tuto činnost naopak podpořil Hamilton při strhávání sochy Edwarda Colstona člena britského parlamentu v letech 1710 až 1713, který jako obchodník také zapojen do obchodu s otroky v anglickém Bristolu.

Formule 1 se od výroků svého bývalého šéfa v pátek večer distancovala. „V dobách, kdy je jednotnost potřebná v boji proti rasismu a nerovnosti, zcela nesouhlasíme s výroky Bernieho Ecclestona, které nemají místo ve formuli 1 ani ve společnosti,“ stojí v prohlášení. „Pan Ecclestone nefiguroval ve formuli 1 od roku 2017, kdy opustil naší organizaci. Jeho titul čestného předsedy vypršel v lednu 2020.“ Západ se rozhodl utýrat sám sebe. A za zády mu vyrostl nebezpečný protivník.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu